Projekcija filma o klimatskim promenama – “Poremećaj”

17/01/2015

Klima ne kuca dvaput

  U Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada održana je tribina pod nazivom “Klima ne kuca dvaput”, u okviru koje je prikazan i film “Poremećaji”, koji govori o značaju očuvanja životne sredine. Na tribini su govorili direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, dr Biljana Panjković, član organizacije “Inženjeri zaštite životne sredine” Igor Jezdimirović i član Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Oliver Fojkar.

  Klimatske promene dovele su do trenutka kada čovečanstvo treba da se ujedini i da iskoristi saznanja za rešavanje glavnih pitanja-kako ljudi shvataju probleme zaštite životne sredine i zašto ne razmišljaju o svojoj dobrobiti na duže staze?

  Projekcijom filma “Poremećaj”, grupa “Mladi Novog Sada” koja je organizovalia tribinu, htela je da prikaže koliko je važno znati kako se ponašati prema prirodi. Ovo specifično filmsko ostvaranje, koje je globalnu premijeru doživelo u septembru prošle godine, delo je organizacije “350.org”. Nakon prikazivanja održan je “Klimatski marš” u čak 162 zemlje gde je samo u Njujorku učestvovalo više od 400.000 ljudi. Na taj način “Mladi Novog Sada” koji su prošli trening “Mladi u adaptaciji na klimatske promene” u organizaciji Inžinjera zaštite životne sredine, želili su da upozore svoje vršnjake kako prirodu treba čuvati i slušati šta nam ona govori i na taj način preduprediti katastrofe koje se u svetu dešavaju.

  Prema rečima doktorke Biljane Panjković naučnici još uvek nisu ustanovili da li je do klimatskih promena došlo zbog lošeg ponašanja čoveka ili je posredi nešto sasvim drugo. -Odazvali smo se ovom pozivu jer filmovi koji se bave negativnim uticajima i promenama u prirodi se tiču i nas samih. Još uvek mislim da većina stanovništva ne razume šta tačno predstavlja pojam klimatskih promena, i među naučnicima vladaju različita mišljenja o tome da li do negativnih promena dolazi zahvaljujući čoveku, ili je uzrok tome nešto drugo. Smatram da današnji način života, ujedno i ponašanje prema prirodi, svakako utiče na promene, a to najbolje možemo uvideti preko živog sveta. – rekla je Panjković, dodavši da o tome kako klimatske promene utiču na čovečanstvo ima relativno malo podataka.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja