Прojeкциjа филмa o климaтским прoмeнaмa – „Поремећај“

17/01/2015

Клима не куца двапут

  У Великој сали Културног центра Новог Сада одржана је трибина под називом „Клима не куца двапут“, у оквиру које је приказан и филм „Поремећаји“, који говори о значају очувања животне средине. На трибини су говорили директорка Покрајинског завода за заштиту природе, др Биљана Пањковић, члан организације „Инжењери заштите животне средине“ Игор Јездимировић и члан Покрајинског завода за заштиту природе Оливер Фојкар.

  Климатске промене довеле су до тренутка када човечанство треба да се уједини и да искористи сазнања за решавање главних питања-како људи схватају проблеме заштите животне средине и зашто не размишљају о својој добробити на дуже стазе?

  Пројекцијом филма „Поремећај“, група „Млади Новог Сада“ која је организовалиа трибину, хтела је да прикаже колико је важно знати како се понашати према природи. Ово специфично филмско остварање, које је глобалну премијеру доживело у септембру прошле године, дело је организације „350.орг“. Након приказивања одржан је „Климатски марш“ у чак 162 земље где је само у Њујорку учествовало више од 400.000 људи. На тај начин „Млади Новог Сада“ који су прошли тренинг „Млади у адаптацији на климатске промене“ у организацији Инжињера заштите животне средине, желили су да упозоре своје вршњаке како природу треба чувати и слушати шта нам она говори и на тај начин предупредити катастрофе које се у свету дешавају.

  Према речима докторке Биљане Пањковић научници још увек нису установили да ли је до климатских промена дошло због лошег понашања човека или је посреди нешто сасвим друго. -Одазвали смо се овом позиву јер филмови који се баве негативним утицајима и променама у природи се тичу и нас самих. Још увек мислим да већина становништва не разуме шта тачно представља појам климатских промена, и међу научницима владају различита мишљења о томе да ли до негативних промена долази захваљујући човеку, или је узрок томе нешто друго. Сматрам да данашњи начин живота, уједно и понашање према природи, свакако утиче на промене, а то најбоље можемо увидети преко живог света. – рекла је Пањковић, додавши да о томе како климатске промене утичу на човечанство има релативно мало података.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања