Projekcija filma “Drugi susret” u Velikoj Sali KCNS-a

09/05/2015

Dokumentarni film “Drugi susret” u režiji Željka Mirkovića, prikazan je u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada u okviru projekta “Dan domaćeg filma”. Nakon projekcije, publika je imala priliku da razgovara sa protagonistom filma, Zoltanom Danijem.

Prema njegovim rečima, do drugog dela filma došlo je sasvim slučajno, kada ga je njegov sin pred rediteljem Željkom Mirkovićem pitao šta bi se desilo kada bi se susreo sa američkim pilotom, na šta je Zoltan odgovorio da bi ga odveo na piće. – Nakon tog čudnog pitanja, koje mi je postavio sin, Željko- reditelj, došao je na ideju da snimimo I drugi film, čija bi tema bila upoznavanje mene i Dala Zelko. Ja sam o tome razmišljao, i shvatio sam da iz cele te situacije koja nas je snašla kao narod, oproštaj je najbolji pokazatelj kakvi smo mi ljudi. Film je naišao na odlične reakcije I kod američkih medija, a naše prijateljstvo se nastavilo do današnjeg dana i trajaće zauvek. – rekao je Zoltan.

Film “Drugi susret” govori o događaju iza kojeg stoje dva glavna aktera: pilot američke vojske i „nevidljivog“ aviona F117 Dale Zelko i raketaš koji je komandovao jedinicom koja ga je oborila – Zoltan Dani. U dvema zaraćenim armijama, radeći svoj posao, nijedan od njih dvojice nije ni znao da je američki pilot jugoslovenskog porekla, a jugoslovenski raketaš mađarskog.
Posle 12 godina od ovog događaja dvojica junaka rešila su da se upoznaju, te Dale Zelko dolazi u Srbiju da upozna Zoltana Danija i obiđe mesto na kome je njegov avion pao pre 12 godina. Film prati ponovni susret bivšeg američkog pilota i bivšeg jugoslovenskog raketaša.

Projekat “Dan domaćeg filma” je posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. Ova manifestacija održava se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom cele godine predstavlja se ukupno 14 ostvarenja domaćih autora. Dan domaćeg filma je inicijativa koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa “Filmkulturom”, organizacijom posvećenom edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja