Пројекција филма “Други сусрет” у Великој Сали КЦНС-а

09/05/2015

Документарни филм “Други сусрет” у режији Жељка Мирковића, приказан је у Великој сали Културног центра Новог Сада у оквиру пројекта “Дан домаћег филма”. Након пројекције, публика је имала прилику да разговара са протагонистом филма, Золтаном Данијем.

Према његовим речима, до другог дела филма дошло је сасвим случајно, када га је његов син пред редитељем Жељком Мирковићем питао шта би се десило када би се сусрео са америчким пилотом, на шта је Золтан одговорио да би га одвео на пиће. – Након тог чудног питања, које ми је поставио син, Жељко- редитељ, дошао је на идеју да снимимо И други филм, чија би тема била упознавање мене и Дала Зелко. Ја сам о томе размишљао, и схватио сам да из целе те ситуације која нас је снашла као народ, опроштај је најбољи показатељ какви смо ми људи. Филм је наишао на одличне реакције И код америчких медија, а наше пријатељство се наставило до данашњег дана и трајаће заувек. – рекао је Золтан.

Филм “Други сусрет” говори о догађају иза којег стоје два главна актера: пилот америчке војске и „невидљивог“ авиона Ф117 Дале Зелко и ракеташ који је командовао јединицом која га је оборила – Золтан Дани. У двема зараћеним армијама, радећи свој посао, ниједан од њих двојице није ни знао да је амерички пилот југословенског порекла, а југословенски ракеташ мађарског.
После 12 година од овог догађаја двојица јунака решила су да се упознају, те Дале Зелко долази у Србију да упозна Золтана Данија и обиђе место на коме је његов авион пао пре 12 година. Филм прати поновни сусрет бившег америчког пилота и бившег југословенског ракеташа.

Пројекат “Дан домаћег филма” је посвећен промоцији домаћег филмског стваралаштва који се састоји од бесплатних пројекција филмова чију је производњу помогао Филмски центар Србије. Ова манифестација одржава се једном месечно у 11 градова Србије и током целе године представља се укупно 14 остварења домаћих аутора. Дан домаћег филма је иницијатива коју је покренуо Филмски центар Србије у сарадњи са “Филмкултуром”, организацијом посвећеном едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, која за циљ има образовање и стимулацију критичког мишљења.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања