ПРОЈЕКАТ „СИНК I“ ПРЕД НОВОСАЂАНИМА 11. ДЕЦЕМБРА

05/12/2014

 Музички и визуелни спектакл у Синагоги

 

  Концерт чији ће музички програм бити обогаћен видео радовима визуелне уметнице Ане Новаковић, који је заправо пројекат под називом „СИНК I“ одржаће се 11. децембра од 21 час у Синагоги. Овај својеврстни перформанс, који се реализује уз подршку Културног центра Новог Сада, представљен је на конференцији за новинаре на којој су говорили уредница Музичког програма КЦНС Весна Каћански, пијанисткиња Наташа Пенезић и кларинетиста Васа Вучковић.
На концерту ће премијерно бити представљена четири дела савремене уметничке музике, а како је рекла Весна Каћански овај пројекат су покренули млади људи који пуно раде. Додала је и да је је захвална уметницима што су препознали Културни центар Новог Сада као значајну подршку, јер се врло ретко дешава да уметници понуде комплетно организовани пројекат и да само затраже организациону подршку.

 

На програму ће бити дела композитора Јасмине Митрушић Ђерић, Мише Цвијовић, Жана Франсеа и Елиота Картера, која се до сада нису изводила у нашој земљи. Пијанисткиња Наташа Пенезић која ће са колегиницом Софијом Перовић извести дело „Ноћни лептир“ и „Мантре“, рекла је да су се сви музичари радо одазвали позиву да учествују на концерту, као и да ће са великим ентузијазмом представити четри композиције које до сада нико није изводио у Србији.
Да ће на овом концерту новосађани имати прилике да чују и виде прави музичко-визуелни спектакл говори и чињеница да ће се по први пут у нашој земљи музичари одсвирати дело Жана Франсеа написано 1977.године. На челу овог својеврстног музичког изазова је клариниста Васа Вучковић који је за овај подухват изабрао најбоље музичаре са богатим искуством и знањем.
–Оно по чему се поменута композиција разликује од остатка програма јесте форма и хармониска структура дела. Оно је једино које је писано у прошлом веку, а изводи се на овом концерту. Верујем да ће до публике врло лако наћи пут, јер је веома слушљива. Нажалост, није извођена на овим просторима, вероватно због техничке захтевности – рекао је Вучковић.
Композиција „Дијалози“ за клавир и камерни оркестар Елиота Картера овом приликом биће премијерно изведена не само у нашој земљи већ и у региону. У извођењу овог капиталног дела једног од највећих композитора 20.века, учествоваће и млади музичари из Новог Сада под диригентском палицом Александра Којића, а уз ову композицију биће одржан и плесни перформанс.
Концерта је подржало Министарство за културу и информисање Републике Србије.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања