PROJEKAT „RAMEM“-„FELIKS ART KVARTET“- KONCERT

23/03/2015

Afirmacija savremene muzike i novih ideja

IMG_4070

  Koncert „Feliks art kvarteta“ iz Beograda održan je na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada, a kao gost nastupio je Ros Aftel iz Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj koncert deo je projekta „RAMEM“ koji treba da doprinese razvoju savremene muzike na našoj sceni, ali i poboljša kulturnu saradnji između Srbije i SAD. “RAMEM” projekat čine: Ros Aftel (perkusije), Emilija Kortus (violina), Ena Petković (violina), Miloš Rakić (viola), Mladen Arsenović (violončelo).

  Uz podršku Američke Ambasade i muzičke redakcije KCNS-a, ovaj projekat pokrenut je sa željom da afirmiše nove umetničke ideje kroz prezentaciju novih kompozicija. Projekat “RAMEM” oduševio je Novosađane koji su došli da čuju nova dela mladih umetnika. Program su činile kompozicije napisane specijalno za ovaj projekat od strane tri američka kompozitora savremene muzike: Dženi Bek, Metju Barb, David Rapeneker i dva srpska kompozitora i izvođača Anje Popović i Miloša Rakića.

  Mladi umetnik Miloš Rakić za ovaj projekat komponovao je muziku pod nazivom “Balada”, a za ovaj poduhvat odlučio se iz istog razloga kao i njegove kolege, kako bi afirmisao savremenu muziku.

– Ono što je specifično kod ovog koncerta jesu same kompozicije koje smo predstavili, a koje nisu svojstvene za naše područje. Ovo je projekat koji smo organizovali u želji da promovišemo domaće i američke kompozitore, a dela koja su pisana isključivo su urađena za ovu priliku i ovaj sastav. Kako je ovo internacionalni projekat, mi svakako planiramo da gostujemo i u drugim gradovima, a za sada smo se predstavili u Beogradu i Novom Sadu. – rekao je Miloš Rakić.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja