Програми Културног центра привлаче интересовање медија

11/02/2016

Нови Сад у августу ове године обележава значајан јубилеј – три стотине година од Петроварадинске битке. Културни центар је у сарадњи са историчарем Огњеном Карановићем, 29. јануара, у клубу Трибина младих организовао предавање на којем је тема била управо ова славна битка, а само предавање је привукло доста интересовања па су медији пружили више пажње овом значајном историсјком догађају.

Колико је битка значајна за целокупну историју Европе и колико се и данас осећају њене последице схватамо када чујемо имена места у околини Петроварадинске тврђаве : Алибеговац, Татарско брдо, Текије, Везирац… После предавања у Културном центру, новинар НС репортера, Зоран Сурла разговарао је са аутором трибине, историчарем Огњеном Карановићем.

Део текста из електронског издања НС репортера
Део текста из електронског издања НС репортера

У разговору са новинарем  Новосадског репортера, стручни сарадник Матице српске и архивиста у Рукописном одељењу, господин Карановић, објаснио је да то није био само судар две велике војске, двојице великих војсковођа већ судар истока и запада. Битка на Везирцу и Петроварадинска битка оставила је трајне последице у историји целе Европе, а битан сегмент овог догађаја били су и Срби.

Више о овој теми можете прочитати на следећем линку и у штампаном издању Новосадског репортера.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања