Професори 5. Летње џез академије

25/07/2015

Uve Plat, саксофониста, професор на џез Академије „Glenn Buschmann“, Дортмунд. Свирао је са музичарима као што су Mel Lewis, Dennis Rowland, Zbygniew Namyslovsky, Gregory Gaynair, Benny Bailey, Milan Svoboda, Peter Beets, Richie Beirach, Ondrej Stveraček, Dizzy Gillespie, Barry White, Matthias Bergmann, Günter Bollmann, Jiri Stivin, Dian Pratiwi, The Pall Mall Jazz Big Band/SAD, Rob Madna, Aram Rustamyants, Федор Рушкуц, Adam Klemm и други. Води џез мастер класове на Џез академији „Glenn Buschmann“ у Дортмунду од 1997. године и доцент је за саксофон и џез теорију на конзерваторијуму „Felix Mendelssohn Bartholdy“ у Лајпцигу. Године 1984. освојио је прву награду за саксофон на такмичењу младих џез извођача НРW/Немачка. После завршених студија у Хилверсуму, Холандија (93-96), почео је да ради као солиста са многим значајним јазз музичарима Европе и других земаља. 1992. и 1993. био је финалиста и добио је награду на Европском џез такмичењу/ Брисел. Године2000. оснива „GBJA Big Band Dortmund“, ансамбл за веома талентоване младе џаз музичаре у Немачкој. 2003. године оснива “International Big Band“Дортмунд-Ростов-на-Дону, ансамбл професионалних јазз музичара из Русије и Немачке који наступа са солистима из Холандије, САД, Чешке, Индонезије и других земаља. Са овим ансамблом своје велике каријере започињу многи веома млади џаз извођачи као што су Pablo Held (19), Ryan Carniaux (24), Florian Menzel (20), Oliver Rehmann (25) и Ondrej Stveracek (27).

Године 2006, “International Big Band“ је – под вођеством Uwe Plath – био на турнеји са Dennisom Rowlandom (добитник „Grammy“ награде са Count Basijem 1979) и Ondrej Stveracek. Свирао је и са Концертним биг бендом Милана Свободе из Брага, са сопственим формацијама „Uwe Plath/Gregory Gaynair Quintet“ у којем наступа и Ondrej Stveracek, Dian Pratiwi, Uwe Plath / Matthias Bergmann Quintet’ i ‘Uwe Plath и „‘Uwe Plath Jazz Ensemble Dortmund“ у којем наступају и Ондреј Стверацек/Чешка и Ryan Carniaux/САД. 2008. године Uwe Plath је одабрала међународна комисија да води vodi vodi „East West European Jazz Orchestra TWINS 2010 / RUHR 2010“ – званични оркестар за манифестацију RUHR 2010. Овај оркестар током 2009. и 2010. наступа са музичарима као што су Jerry Bergonzi, Милан Свобода, Dennisom Rowlandom , Phil Grenadier, Gerard Presencer, Andrev Krasilnikov  и многи други широм Немачке и Европе. Влада Немачке је овај ансамбл послала као амбасадора немачке културе у европску престоницу културе 2010. Истанбул.

Sithara Schimaniak, рођена у Немачкој у интернационалној породици, ступила је на сцену са три године када је почела да свира виолину. Десет година касније почиње да се фокусира на глас и осваја неколико награда на немачком такмичењу за младе музичаре „Jugend Musiziert” у градовима као што су Бон и Берлин.
Развијајући се под музичким утицајима као што су Ella Fitzgerald, Елвис Присли и рана фаза Whitney Houston, наступала је уживо на ТВ каналу SLRC већа са 16 година, што је означило њене прве кораке на међународној сцени. Студирала је годину и по дана на академији „Glen Buschmann Jazz Akademie” у Дортмунду. До сада је посетила Праг и Минск као члан „GBJA big benda“  наступала на бинама у разним градовима Немачке.

 

Roman Babik, је рођен у Ремшајду, Немачка. Почео је да свира клавир са 8. Са 13 година има прве блуес и боогие наступе, после чега одлази на студије џез клавира прво у Есену а затим у Паризу. Освојио је више јазз награда (на такмичењу соло јазз клавира у Montrou/награду Folkwang). Тренутно је веома тражен пратећи музичар на немачкој џез сцени, а свира и међународно са бендом „Club des Belugas” и својим пројектом „Urban Wedding Band”. Такође је активан и као композитор и педагог на Музичком универзитету у Келну (аранжирање и џез клавир).

Klaus Heimann, је вођа различитих џез, џез-рок, свинг и фанк ансамабла. Као професионални музичар ради као солиста и вођа у разним биг бендовима. Такође свира и класичну пиколо трубу на концертима Бахове и Хендлове музике у Немачкој. Био је прва труба у Омладинском џез оркестру „NRW“ (Youth Jazz Orchestra NRW) 1978. године а води „ Hammer Big Band” већ више од 25 година. Свирао је на бројним концертима у Немачкој и широм Европе и сарађивао са WDR биг бендом и немачким „Bundeswehr“ биг бендом.
Снимао је са Краковским филхармонијским оркестром као и са Bobbijem Shewom на његовом ЦД-у издатом 2006. године. Клаус води неколико биг бендова у немачкој регији Северна Рајна-Vestfalija (NRW).

 

Мирослав Карловић је магистриирао је на одсеку за џез удараљке на Музичкој акдемији у Грацу 1980.године. Од тада до данас је сарађивао са многим домаћим и међународним ансамблима у области џеза, класичне и савремене музике ( Ансамбл Т. Јанше, И.Швагера, А.Дујина, М. Петровића, В. Маричића, Elite Jazzcal џезоркестра РТС – РТВ Београда, РТВ Загреба, Новог Сада, Љубљане, Сарајева и Будимпеште; Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар Остраве, Гудачки оркестар Душан Сковран ). Дискографија: Pattern T. Janše,Wake up and jazzy grupe Jazzy, Паганска трилогија В. Маричића, Јаззцал; дела И. Жебељан – ЗОРА Д, СКОМРАШКА ИГРА, КОЊИ СВЕТОГ МАРКА И ПИКАРСКЕ СЦЕНЕ ( у прва три дела направио је редакцију деонице за удараљке). Радио је као професор на одсецима за џез удараљке у Музичкој школи »Корнелије Станковић« у Београду, а од 1994. године до данас ради као професор на Факултету музичке ументости у Београду.

Игор Молнар, бас гитариста, контрабасиста и композитор. Рођен 1965 у Новом Саду. После завршене средње музичке школе „Исидор Бајић“, студирао је композицију у класи проф. Рудолфа Бручија и Мирослава Штаткића. 1991 уписује студије џез-музике на „Franc List“  академији у Будимпешти. По завршеним студијама 1995, враћа се у Нови Сад и ради као уредник емисије „Jazz impuls“ на тв „НС+“ и диригент Војвођанског омладинског Биг Бенда. Од 1997. до 1999. ради као уредник музичких програма у Културном центру Новог Сада, оснива мали џез фестивал „Jazztime fest“ и поставља прву школу џеза под покровитељством „Soros“ фондације за отворено друштво. У том периоду води и свој састав „Havana Jam“  са мадагаскарским певачем и перкусионистом Jean Randimbiarison. Од 2002 . год. ради као водитељ џез радионице С. М. Ш. „Исидор Бајић“ и сарађује и свира са бројним страним и домаћим џез музичарима. Многи полазници те класе су сада на вишим годинама студија џеза на музичким академијама широм Европе. Ради за YALE SMN универзитет и лиценцирани је инструктор за џез британског „Royal Coledge of Music“. Са својим саставима је, као аутор и инструменталиста учествовао на бројним, већим џез манифестацијама у Србији и земљама окружења. Тренутно води свој састав „Round Midnight Quartet“ који негује пост бап стил и пројекат „City Rainwalker“. Учествовао је у реализацији „Summer Jazz Academy Novi Sad – Dortmund“ 2011. године.

Федор Рушкуц је рођен у Новом Саду , почиње са часовима виолине са шест година . После ниже музичке школе пребацује се на контрабас и матурира класични контрабас у Средњој музичкој школи „Исидор Бајић“ у класи проф. Горана Керлете. Студира џез најпре у Грацу (Аустрија) код проф. Wayne Darling-a, а затим у Келну (Немачка), код проф. Dieter Manderscheid. Мастер студије завршава 2005. године. Након студија наставља да живи у Келну где сарађује са великим бројем ансамбала и музичара као што су Keith Copeland , Dennis Rowland , J.D.Walter , Bernd Konrad , Uwe Plath , Ferenc i Magnus Mehl , Ryan Carniaux и многи други . Освојио је бројне награде на интернационалним такмичењима са „Ferenc i Magnus Mehl kvartetom“ као и са квартетом   „East Affair“  чији и данас стални члан. 2008. на такмичењу „Jimmy Woode Award“ проглашен је за најбољег басисту. Од 2010. живи и ради у Новом Саду где је једно време водио Биг Банд џаз омладине Војводине. У Културном Центру Новог Сада је публику је упознао са ауторским радом у извођењу бенда „Fedorchestra“. Снимио је двадесетак ЦД издања у земљи и иностранству, а може се видети и у филму о „World Music“сцени Келна у продукцији WDR-a „Global-Lokal“ . До сад је наступао широм Европе и у Индонезији.

 

Немања Златарев, тромбонист је био члан различитих музичких састава у Новом Саду, почевши од 2003. и сјајног ска бенда „Рингишпил“, па преко Агро-Реггае групе „Друм ‘н’ Зез“ којој се прикључио 2007.год и са којима има одсвирана и издата три ауторска албума. 2003. год постаје стални члан Новосадског Биг Бенда, који је кроз концертну активност остварио значајну сарадњу са готово свим респективним уметницима у регион, као што су Јелена Томашевић, Массимо Савић, Тања Бањанин, Александра Радовић, Тијана Богићевић, Тања Јовићевић, Светлана Палада, Јелена Буча, Владимир Самарџић, Биллy Кинг, Саша Васић, Борис Режак, Сергеј Трифуновић… Са Новосадским Биг Бендом Немања. Има издат албум под називом „Само музика“ септембра 2010.год. 2009. Године, у сарадњи са неколико колега оснива удружење под називом Џаз омладина Војводине и у оквиру тога „Новосадски омладински Биг Банд“. Од 2012. окупља свој ауторски Фусион /Јазз /Функ / Qуинтет- /Бенд/ “Funktastic Coalition” . Немања Златарев члан је и два међународна оркестра – Биг Бендова „East-West Europian Jazz Orchestra“ i „Backyard Jazz Orchestra“ са којим је прошле године и био на турнеји по земљама Балкана, Немачкој и Аустрији. 2012. Један је од иницијатора пројекта квартета тромбона, који поред Немања чине јос и Raphael Klem (Дресден/Ессен), InaMollerherm (Дортмунд) и Mathiss Greiff (Марл/Дортмунд). Овај квартет је већ имао запажене наступе у Немачкој, у марту 2013.године У оквиру разних џез радионица и семинара у земљи и иностранству делио је искуства и знање са музичарима и професорима са Академија:

London-Trinity College of Music – Victor Obsust / Double Bass/; Köln-Matthias Bergman /trumpet, Franck Wunsch /piano/ ;
Dortmund – Uwe Plath / Tenor Saxophone/:Keln – Ryan Carniaux / Trumpet,Graz / Dortmund/: Köln – Fedor Ruskuc / Double Bass/ Graz/ Novi Sad – Bojan Vukelić/ Alt,Sopran Saxophone / Graz/ ;Vienna Reinhard, Summerer/ Trombone/; Dortmund /-chiHartmann/Trombone;Skopje / Amsterdam – Vladimir Nikolov /Guitar,Composer,Arranging; Keln – Stefan Schultze /Piano*Berlin/ – Peter Ehwald/ Tenor – and Sopransaksofon.

Вања Кеврешан, гитариста из Зрењанина, магистрирао је џез гитару на престизној Музичкој академији у Грацу / Аустрији 2002 године. Универзитет у Грацу му је доделио“KUG-Begabten Stipendium” ( 2000 ) и “Dr Boehm Stipendium” ( 2002 ) год. Од 2012 предаје џез гитару на џез одсеку, Факултета музичких уметности у Београду. Осим својих самосталних пројеката ( Vanja K3, Triptones, Disco Dudes Unleashed Bop Force-a), имао је част да свира и сарађује са великанима стране и домаће сцене:

 Stjepko Gut, Karl Ratzer Band, Fritz Pauer, Peter Herbolzheimer, Miles Griffith, Анђелко Ступар, Margareth Juenemann, Милан Николић, Tom Lellis, Viktor Palic, Ed Neumeister, Carrol Cass, Бора Роковић, Лазар Тошић, Миша Блам, Heinrich Von Kalnein, Martin Harms, Berndt Luef, David Jarh, Jure Pukl, Роберт Јукић, Igor Lumpert, Предраг Ревишин, Јелена Јововић, Младен Барјаковић, Драган Табаковић, Лука Игњатовћић, Новак Мијовић, Сава Милетић, Душан Новаков,Roland Wesp, JR+5 featuring Miles Griffith, Jazz Room-Tihomir Hojsak, Joe Kaplowitz, Daniel Nöesig, Tonc Feinig,Wolfgang Reiner, Free-riders, Steve Wood, Big Band Gleichenberg…Свирао је и у оркестрима, студијима, радио-тв студијима: Büchne-Graz , Opern Haus Graz , Schauspielhaus Graz , Next Liberty Graz, RTS-a, ORF-a, Radio Steiermark …итд. Снимао са : Vesna Petković ( ANew One ZAMA/2007 ), Maya Yaku (Message PG/2005 ), and Tihomir Hojsak-Jazz Room ( Clockwise AQUARIUS/2011 ). Вања је био извођач, или гостујући професор на следећим презентацијама, семинарима, или радионицама:

 Вања је био извођач, или гостујући професор на следећим презентацијама, семинарима, или радионицама: Глазбена Кутија-средња музичка школа (Копривница, Хрватска 2012, 2013, 2014). Музичка академија (Грац, Аустрија 2008). Летња џез академија Нови Сад-Дортмунд (Нови Сад, Србија 2013, 2014). Средња Музицка школа (Марибор, Словенија 2014), Факултет музицких уметности (Београд, Србија 2012, 2013, 2014). Музичка академија (Скопље, Македонија 2012), Средња Музичка школа (Суботица, Србија 2012). Музичка академија (Стокхолм, Сведска 2013). Средња музицка школа (Зрењанин, Србија 2012), …..

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања