Profesor doktor Gavrilović održao tribinu o migrantskoj i izbegličkoj krizi

24/11/2016

Tribina „Migrantske i izbegličke krize, izazov za savest savremene Evrope“  održana je u četvrtak 24. novembra u  Klubu „Tribina mladih“. Autor i predavač bio je profesor doktor Darko Gavrilović.

U prvom delu predavanja profesor doktor Gavrilović  dao je istorijski pregled nekoliko izbegličkih i migrantskih kriza u istoriji čovečanstva sa naglaskom na 20. vek. Predstavljajući istorijat izbegličkih i migrantskih kriza u 20. veku predavač je objasnio kako bi njihovo iskustvo moglo biti putokaz za rešavanje trenutne migrantske i izbegličke krize.

img_3939
Profesor doktor Darko Gavrilović

– Oni koji su bili izbeglice ili poznaju nekoga ko je bio izbeglica znaju koliko su to tužne i teške priče i sudbine koje se ne dešavaju samo negde daleko u svetu nego svuda oko nas – rekao je prof. dr Gavrilović

Drugi deo predavanja bio je fokusiran na suočavanje Evrope sa sopstvenim političkim izazovima koji su nastali na talasima krize kao što je s jedne strane jačanje ekstremističkih pretnji po bezbednost država, a sa druge, suočavanje Evropske unije sa opstankom sopstvenih vrednosti kao što su multikulturalizam i tolerancija, ali i problemi demografskog rasta. U poslednjem delu predavanja autor je na osnovu predočenog predložio moguća rešenja za krizu i otvorio mogućnost daljih promišljanja na zadatu temu.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja