Професор доктор Гавриловић одржао трибину о мигрантској и избегличкој кризи

24/11/2016

Трибина „Мигрантске и избегличке кризе, изазов за савест савремене Европе“  одржана је у четвртак 24. новембра у  Клубу „Трибина младих“. Аутор и предавач био је професор доктор Дарко Гавриловић.

У првом делу предавања професор доктор Гавриловић  дао је историјски преглед неколико избегличких и мигрантских криза у историји човечанства са нагласком на 20. век. Представљајући историјат избегличких и мигрантских криза у 20. веку предавач је објаснио како би њихово искуство могло бити путоказ за решавање тренутне мигрантске и избегличке кризе.

img_3939
Професор доктор Дарко Гавриловић

– Они који су били избеглице или познају некога ко је био избеглица знају колико су то тужне и тешке приче и судбине које се не дешавају само негде далеко у свету него свуда око нас – рекао је проф. др Гавриловић

Други део предавања био је фокусиран на суочавање Европе са сопственим политичким изазовима који су настали на таласима кризе као што је с једне стране јачање екстремистичких претњи по безбедност држава, а са друге, суочавање Европске уније са опстанком сопствених вредности као што су мултикултурализам и толеранција, али и проблеми демографског раста. У последњем делу предавања аутор је на основу предоченог предложио могућа решења за кризу и отворио могућност даљих промишљања на задату тему.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања