Проф. др Леон Којен у разговору са Новосађанима

28/11/2016

У Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада 29. новембра са почетком у 18.00 часова, професор др Леон Којен одржаће предавање на тему: „Утицај југоносталгије у култури и политици на српски идентитет“.

Југословенство је надживело Југославију. У јавности и даље траје расправа о томе је ли југословенство (само) идеја или је пројекат. Као што ју је надживело, тако је постојало и пре Југославије. Политичко југословенство се налазило у програмима крајње левице и крајње деснице. Било га је, иако прилично неједнаке снаге, у свим деловима наше бивше земље. У сваком случају, настојало је да изгради и посебан идентитет – југословенски. У Југославији живе Југословени. Књижевност је југословенска, филм је југословенски, ликовна уметност је југословенска. Логично, зар не? Међутим, пракса је показала да је ова идеја/пројекат заживела много снажније међу Србима неголи код других народа Југославије.  Да би се један идентитет изградио, други, постојећи, би морао да се разгради. Таква је судбина под налетом југословенства, била намењена српском идентитету. Ова битка траје и данас.

Биографија

Леон Којен (1945) је професор на Филозофском факултету у Београду. Дипломирао је филозофију на Филозофском факултету 1970. године. Осам година касније, докторирао је на Универзитету у Оксфорду. Од 1984. до 1998. и од 2001. до 2003. године предавао је естетику и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду. Професор историје филозофије на Филозофском факултету у Београду је од 2003. године. Од 1998. до 2001. био је гостујући професор филозофије на Vilijams Koledžu у САД. Објавио је више књига и радова из области филозофије и теорије књижевности.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања