Prodata jedna trećina umetničkih dela – Novosađani pomogli mladim umetnicima

07/09/2014

Sinoć u klubu Tribina mladih novosadskog Kulturnog centra održana je „tiha“ aukcijska prodaja 32 izložena umetnička dela mladih umetnika u okviru manifestacije „Novi Sad Open art – NOA“. Aukciju su vodili Nikola Škorić, član ekipe TV emisije „Državni posao“ i Mladen Urdarević Mlađa, voditelj radio-emisije „UzBudilnik“ B92. Voditelji su napravili nesvakidašnju atmosferu na aukciji i na humorističan način predstavili stvaralaštvo mladih umetnika na ovom projektu. Uspešno vođenje aukcije rezultiralo je prodajom jedne trećine umetničkih dela koja su mladi umetnici predstavili na manifestaciji „Novi Sad Open art“. Ovim se pokazalo da su Novosađani otvoreni da pomažu mlade umetnike i savremenu umetnost.
Događaj su uveličali učenici Muzičke škole „Isidor Bajić”, Mihajlo Antonić i Nikola Lukić, koji su pred početak aukcije izveli nekoliko kompozicija na klaviru.

Posetiocima, kupcima i umetnicima obratio se i direktor KCNS, dr Andrej Fajgelj, koji se osvrnuo na to da je umetnost u teškoj situaciji, ali i dodao da ovakvi projekti pomažu kako stvaraocima, tako i zaljubljenicima u umetnost.
– Današnjim nizom aktivnosti, probali smo da malo popunimo galerije, obnovimo sponu koja vezuje građane sa umetnicima i umetnošću. Privukli smo novu publiku kroz razne akcije sa decom i našim sugrađanima. Večerašnja aukcija je signal da umetnici od svog rada mogu da žive i traju, zbog čega imamo bolje stvaraoce i kvalitetniju umetnost – rekao je Fajgelj.
NOA je nastala kao prvi korak širenja mreže nove umetničke scene u Srbiji, koju je otpočela manifestacija „Beograd Open Art-BOA”. Karakteristika Open Art projekta je gerilski, blitzkrieg karakter i ima nameru da munjevitom, jednodnevnom intervencijom pokuša da u tri koraka predstavi mlade umetnike i olakša im put do pažnje javnosti i tržišne razmene vrednosti. Ceo ovaj projekat osmislile su četiri kustoskinje iz Beograda i one su ove godine u glavnom gradu organizovale Dan otvorene umetnosti već drugi put. Sunčica Marković, akademska slikarka i pomoćnica direktora KCNS učestvovala je kao jedna od kustoskinja u ovogodišnjem beogradskom projektu i tu se rodila ideja da se ovako jedan kvalitetan projekat čiji je cilj podrška mladim akademskim umetnicima, implementira i u našem gradu, a KCNS je odmah prepoznao vrednost koju bi NOA imala za naše umetnike. Da je ova manifestacija od izuzetne važnosti za umetnike govori i to da se za „NOA“ prijavilo više od 30 učesnika. To su prepoznale istoričarke umetnosti Biljana Jotić, Ksenija Kastratović i Bojana Ibrajter Gazibara i odlučile da „Beograd Open Art – BOA“ prošire na naš grad, a u planu je da ovakve manifestacije budu organizovane po celoj zemlji, ali i u regionu.
– Manifestacija je nastala sa idejom povezivanja nove generacije umetnika sa istoričarima umetnosti, odnosno kustosima, kupcima i najširom publikom. Ceo projekat se sastoji iz nekoliko segmenata, kako bi se napravila interakcija između publike i umetnika. Aukcija je, kao jedna od njih, ideja da se pokaže kako vredi stvarati u našoj zemlji i da se od umetnosti može i živeti – rekla je Bojana Ibrajter Gazibara, zahvalivši se Kulturnom centru Novog Sada na saradnji.
Autori čiji su radovi prodavani na aukciji su akademski umetnici mlađih generacija, aktivni učesnici savremenog stvaralaštva u Srbiji, a njihovi radovi nalaze put do izložbi i kolekcija u Evropi i svetu.

A cela manifestacija je počela likovnom radiniocom za decu koju je otvorio dečji hor „DoReMi” otpevavši pesmu „Grad koji volim”,nakon čega su mališani prešli na terasu Kulturnog centra, pretvorenu u mali atelje. Akademski slikari i istoričari umetnosti crtali su zajedno sa mladim sugrađanima, a za dobru atmosferu i podizanje kreativnosti pobrinuo se poznati novosadski muzičar Branimir Rosić. Uz zvuke dečjih pesmica, stručnjaci su mališanima približili pojam umetnosti, objašnjavajući kako da svoju slobodu prenesu na papir, a nakon toga, mali slikari imali su priliku da svoja dela i „prodaju“.

Da je umetnost otvorena prema svima i da se nalazi svuda oko nas, dokazala su i dva strit-art umetnika koja su uživo, ispred Likovnog salona KCNS, pred publikom i prolaznicima neometano stvarala svoja umetnička dela. Da je ova manifestacija potpuno drugačija od svega do sada viđenog, jer nudi otvoren pristup kako prema publici, tako i prema umetnicima, pokazalo je više od 30 umetnika, koji su šetajući centrom grada, u rukama nosili svoja dela, ubedivši prolaznike da se ona ne nalaze samo unutar zidina kulturnih institucija.

 

[youtube]3ZB1LLwQClk[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ftBa9cr-2Fk[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_VtjwNUqgIY[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FavTIJidfTM[/youtube]

 

Komentari

Nevenka Radović Nevenka Radović

Prisustvovala sam sinoćnoj aukciji i uživala u atmosferi prepunoj svakovrsne lepote;ljudi, reči,umetnosti, stila!Hvala KCNS.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja