Продата једна трећина уметничких дела – Новосађани помогли младим уметницима

07/09/2014

Синоћ у клубу Трибина младих новосадског Културног центра одржана је „тиха“ аукцијска продаја 32 изложена уметничка дела младих уметника у оквиру манифестације „Нови Сад Опен арт – НОА“. Аукцију су водили Никола Шкорић, члан екипе ТВ емисије „Државни посао“ и Младен Урдаревић Млађа, водитељ радио-емисије „УзБудилник“ Б92. Водитељи су направили несвакидашњу атмосферу на аукцији и на хумористичан начин представили стваралаштво младих уметника на овом пројекту. Успешно вођење аукције резултирало је продајом једне трећине уметничких дела која су млади уметници представили на манифестацији „Нови Сад Опен арт“. Овим се показало да су Новосађани отворени да помажу младе уметнике и савремену уметност.
Догађај су увеличали ученици Музичке школе „Исидор Бајић”, Михајло Антонић и Никола Лукић, који су пред почетак аукције извели неколико композиција на клавиру.

Посетиоцима, купцима и уметницима обратио се и директор КЦНС, др Андреј Фајгељ, који се осврнуо на то да је уметност у тешкој ситуацији, али и додао да овакви пројекти помажу како ствараоцима, тако и заљубљеницима у уметност.
– Данашњим низом активности, пробали смо да мало попунимо галерије, обновимо спону која везује грађане са уметницима и уметношћу. Привукли смо нову публику кроз разне акције са децом и нашим суграђанима. Вечерашња аукција је сигнал да уметници од свог рада могу да живе и трају, због чега имамо боље ствараоце и квалитетнију уметност – рекао је Фајгељ.
НОА је настала као први корак ширења мреже нове уметничке сцене у Србији, коју је отпочела манифестација „Београд Опен Арт-БОА”. Карактеристика Опен Арт пројекта је герилски, blitzkrieg карактер и има намеру да муњевитом, једнодневном интервенцијом покуша да у три корака представи младе уметнике и олакша им пут до пажње јавности и тржишне размене вредности. Цео овај пројекат осмислиле су четири кустоскиње из Београда и оне су ове године у главном граду организовале Дан отворене уметности већ други пут. Сунчица Марковић, академска сликарка и помоћница директора КЦНС учествовала је као једна од кустоскиња у овогодишњем београдском пројекту и ту се родила идеја да се овако један квалитетан пројекат чији је циљ подршка младим академским уметницима, имплементира и у нашем граду, а КЦНС је одмах препознао вредност коју би НОА имала за наше уметнике. Да је ова манифестација од изузетне важности за уметнике говори и то да се за „НОА“ пријавило више од 30 учесника. То су препознале историчарке уметности Биљана Јотић, Ксенија Кастратовић и Бојана Ибрајтер Газибара и одлучиле да „Београд Опен Арт – БОА“ прошире на наш град, а у плану је да овакве манифестације буду организоване по целој земљи, али и у региону.
– Манифестација је настала са идејом повезивања нове генерације уметника са историчарима уметности, односно кустосима, купцима и најширом публиком. Цео пројекат се састоји из неколико сегмената, како би се направила интеракција између публике и уметника. Аукција је, као једна од њих, идеја да се покаже како вреди стварати у нашој земљи и да се од уметности може и живети – рекла је Бојана Ибрајтер Газибара, захваливши се Културном центру Новог Сада на сарадњи.
Аутори чији су радови продавани на аукцији су академски уметници млађих генерација, активни учесници савременог стваралаштва у Србији, а њихови радови налазе пут до изложби и колекција у Европи и свету.

А цела манифестација је почела ликовном радиниоцом за децу коју је отворио дечји хор „ДоРеМи” отпевавши песму „Град који волим”,након чега су малишани прешли на терасу Културног центра, претворену у мали атеље. Академски сликари и историчари уметности цртали су заједно са младим суграђанима, а за добру атмосферу и подизање креативности побринуо се познати новосадски музичар Бранимир Росић. Уз звуке дечјих песмица, стручњаци су малишанима приближили појам уметности, објашњавајући како да своју слободу пренесу на папир, а након тога, мали сликари имали су прилику да своја дела и „продају“.

Да је уметност отворена према свима и да се налази свуда око нас, доказала су и два стрит-арт уметника која су уживо, испред Ликовног салона КЦНС, пред публиком и пролазницима неометано стварала своја уметничка дела. Да је ова манифестација потпуно другачија од свега до сада виђеног, јер нуди отворен приступ како према публици, тако и према уметницима, показало је више од 30 уметника, који су шетајући центром града, у рукама носили своја дела, убедивши пролазнике да се она не налазе само унутар зидина културних институција.

 

[youtube]3ZB1LLwQClk[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ftBa9cr-2Fk[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_VtjwNUqgIY[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FavTIJidfTM[/youtube]

 

Коментари

Nevenka Radović Nevenka Radović

Prisustvovala sam sinoćnoj aukciji i uživala u atmosferi prepunoj svakovrsne lepote;ljudi, reči,umetnosti, stila!Hvala KCNS.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања