Premijerno prikazan film „Mađari za Barsu“

06/10/2017

U saradnji sa ambasadom Mađarske u Beogradu, u Velikoj sali  Kulturnog centra Novog Sada, 4.oktobra 2017. godine od 19 časova, premijerno je prikazan  dokumentarni  film „Mađari za Barsu.“

Film traje 85 minuta i govori o životu trojice velikana mađarskog fudbala: Šandora Kočiša (1929 – 1979), Ladislava Kubale (1927 – 2002) i Zoltana Cibora Šuhajia(1929 – 1997) koji su fudbalsku karijeru započeli u domovini, a šezdesetih godina prošlog veka, posle mađarske revolucije, nastavili u legendarnom španskom fudbalskom klubu „Barselona“.

Bilo je to vreme kada je „najvažnija sporedna stvar na svetu“ bila viteška igra. Zahvaljujući majstorijama na terenu Ladislava Kubale, tadašnji stadion FK „Barselone“ bio je pretesan za sve brojniju publiku, te je izgrađen najveći stadion u Evropi koji ima kapacitet od 99.000 gledalaca.

Ovaj dokumentarac sadrži do sada neviđene arhivsko-istorijske video zapise iz Barselone toga vremena, spektakularne golove trojice mađarskih fudbalera,ali ujedno pruža i istorijski presek značajnih društveno-političkih događaja 50-tih godina XX veka u Mađarskoj i Španiji. Kubala je otišao u Španiju 1956. godine, a preostala dvojica su došli kasnije kao emigranti.

Mađarska je u to vreme bila fudbalska velesila. Dok su u Barseloni igrali njih trojica, u Realu iz Madrida zelenim terenom „žario je i palio“ Ferenc Puškaš (1927 – 2006), a posebna poslastica bili su derbiji Reala i Barse kada su mađarski velemajstori fudbala igrali jedni protiv drugih.

Počasni gosti na projekciji u KCNS-u bili su reditelj filma Tibor Kočiš, koji se publici u KCNS-u obratio dirljivim predavanjem, i Hajnalka Rafajlović, ataše za kulturu mađarske ambasade u Beogradu.

– Zahvaljujući podršci mađarske ambasade, publika KCNS-a je zajedno sa publikom u Beogradu, među prvima u svetu imala priliku da vidi ovaj izuzetan film – rekao je Đorđe Kađanski, urednik filmskog programa u Kulturnom centru Novog Sada i najavio da će  KCNS ovaj dokumentarac prikazati u još nekoliko navrata.

 Film će, inače, imati projekcije i u drugim mestima Srbije.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja