Премијерно приказан филм „Мађари за Барсу“

06/10/2017

У сарадњи са амбасадом Мађарске у Београду, у Великој сали  Културног центра Новог Сада, 4.октобра 2017. године од 19 часова, премијерно је приказан  документарни  филм „Мађари за Барсу.“

Филм траје 85 минута и говори о животу тројице великана мађарског фудбала: Шандора Кочиша (1929 – 1979), Ладислава Кубале (1927 – 2002) и Золтана Цибора Шухајиа(1929 – 1997) који су фудбалску каријеру започели у домовини, а шездесетих година прошлог века, после мађарске револуције, наставили у легендарном шпанском фудбалском клубу „Барселона“.

Било је то време када је „најважнија споредна ствар на свету“ била витешка игра. Захваљујући мајсторијама на терену Ладислава Кубале, тадашњи стадион ФК „Барселоне“ био је претесан за све бројнију публику, те је изграђен највећи стадион у Европи који има капацитет од 99.000 гледалаца.

Овај документарац садржи до сада невиђене архивско-историјске видео записе из Барселоне тога времена, спектакуларне голове тројице мађарских фудбалера,али уједно пружа и историјски пресек значајних друштвено-политичких догађаја 50-тих година XX века у Мађарској и Шпанији. Кубала је отишао у Шпанију 1956. године, а преостала двојица су дошли касније као емигранти.

Мађарска је у то време била фудбалска велесила. Док су у Барселони играли њих тројица, у Реалу из Мадрида зеленим тереном „жарио је и палио“ Ференц Пушкаш (1927 – 2006), а посебна посластица били су дербији Реала и Барсе када су мађарски велемајстори фудбала играли једни против других.

Почасни гости на пројекцији у КЦНС-у били су редитељ филма Тибор Кочиш, који се публици у КЦНС-у обратио дирљивим предавањем, и Хајналка Рафајловић, аташе за културу мађарске амбасаде у Београду.

– Захваљујући подршци мађарске амбасаде, публика КЦНС-а је заједно са публиком у Београду, међу првима у свету имала прилику да види овај изузетан филм – рекао је Ђорђе Кађански, уредник филмског програма у Културном центру Новог Сада и најавио да ће  КЦНС овај документарац приказати у још неколико наврата.

 Филм ће, иначе, имати пројекције и у другим местима Србије.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања