Премијерно приказан документарни филм „Блуз гаравих сокака“

18/03/2023

Документарни филм „Блуз гаравих сокака“ у оквиру манифестације „Антићеви дани“ премијерно је приказан у Културној станици „Барка“. Филм је посвећен Ромима у Војводини и и тематизује све оно што је Мика Антић у њима видео. Поред слика из живота ромских заједница у дивљим насељима Панчева и Новог Сада у филму о ромској уметности, Антићевој поезији и тамбурашима говоре Антићеви савременици као и познаваоци његове уметности и ромске културе. Премијери су присуствовали помоћница директора КЦНС и продуценткиња филма Сунчица Марковић, оординаторка Мреже културних станица Виолета Ђерковић, сценаристи и режисери филма Душан Стојановић и Лазар Станивук и глумац Бошко Петров, који су након пројекцији уприличили панел-дискусију о филму.

– Током прошле године, када је Нови Сад био европска престоница културе, баш на овом месту у оквиру програмског лука „Друга Европа“ организовали смо низ документарних изложби које су се бавиле ромском уметношћу кроз поетику Мирослава Антића. То су били први кораци који су с временом довели и до овог филма – објаснила је Сунчица Марковић.

О дубокој везаности Новосађана али и читавих генерација широм Србије за лик и дело Мирослава Антића говорила је Виолета Ђерковић.

– У бити Микине приче о Ромима јесте прича о слободи, исконска потреба за њом и емоција коју је Мика с њима делио, која их је везивала и по којој су се међусобно препознавали. Дубоко у памћењу остала ми је урезана Микина реченица „О мени се најбоље брину они који ме остављају на миру“, која најбоље сведочи о тој страсти према слободи и непомирљивости да се живи у наметнутим оквирима – истакла је Виолета Ђерковић.

Аутори филма  Душан Стојановић и Лазар Станивук такође су подвукли мотив слободе као кључни у Микином стваралаштву, а Микиног лирског јунака Милета Дилеју потцртали као особу која је најзаслужнија за формирање песниковог односа према ромској култури.

Документарни филм „Блуз гаравих сокака“ у понедељак, 20. априла, биће приказан и у Београду у просторијама „Југотона“, где ће бити уприличена пројекција за представнике медија.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања