Премијера филма „ЛИНИЈА ЖИВОТА“

15/05/2019

Документарни филм „Линија живота“ редитеља Дарка Бајића биће премијерно приказан у петак, 17. маја у Великој сали Културног центра Новог Сада с почетком у 19 часова. Филм прати животну причу чувеног академског сликара и професора Милоша Бајића, редитељевог оца. Филм који приказује живот у 20. веку који је у поднебљу Балкана донео периоде великих разарања и обнова.  О суровости рата у којем је људски живот вредео онолико колико је човек био способан да ради у монструозној машинерији концентрационих логора. О једанаест милиона оних који нису дочекали шансу да након тог рата живе, раде, стварају и направе породице. И о томе како је главни јунак овог филма својом маштом и уметношћу победио смрт. Пројекцији ће присуствовати редитељ филма ДАРКО БАЈИЋ. Пројекција је бесплатна.

Након пројекције, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада  одржаће се разговор са редитељем Дарком Бајићем и биће представљена књига  „Монографија Милоша Бајића“, Саве Степанова.

„Човек се увек на крају окрене оном за шта живи, а ја живим за филм. Овај филм говори о оцу и сину. О мом оцу Милошу, сликару и човеку који је доживео Маутхаузен, који је одведен под бројем, а на његовом досијеу је био печат на немачком језику „повратак непожељан“. Одведен је са Академије ликовних уметности, а та линија живота која је започела у логору пратила га је читавог живота. Оно што је било фасцинантно је његова енергија, љубав и воља за животом. Ти цртежи које је цртао и скривао под претњом смрћу у логору са својим другарима у једном противпожарном апарату јесу нешто што је њима и дало живот. Дало му је циљ линије живота. То је ствар уметности. Увек сам се питао како мој отац и његови другари стално имају тај осмех на лицу у годинама које су дошле после боравка у логору. Схватио сам да су они на крају преживели, за разлику од милиона људи који су страдали у нацистичким логорима широм Европе. Они су се смејали кроз живот са разлогом, а ја сам имао срећу да будем сведок тог слављења живота“, каже Дарко Бајић и додаје: „Ово није само биографска прича и репортажа, већ опомена, приказ једног суровог система и времена и можда је баш сад право време да буде приказан“.

Тамара Даниловић Ћирић коауторка књиге „Концентрациони логор Матхаузен – повратак непожељног“ и један од косценариста филма каже да се данас релативизују исход и дешавања у Другом светском рату: „Била сам на комеморацији у Матхаузену и имам утисак да је важно бавити се оваквим темама јер много људи још увек нема појма где су им сахрањени преци. Морамо да се бавимо дешавањима у систему логора у НДХ, Бањицом, као и осталим стратиштима наших рођака широм Европе“, казала је Даниловић Ћирић.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања