Представљена иницијатива да се Нови Сад кандидује за Eвропску престоницу културе на Новосадском сајму

03/03/2014

На штанду Културног центра Новог Сада на 20. Међународном салону књига, представљена је иницијатива за кандидатуру нашег града за Европску престоницу културе за 2020. годину, где су се посетиоцима обратили директор КЦНС, др Андреј Фајгељ и члан кооринационог тима за Европску престоницу културе, Дарко Полић.
Европска престоница културе је највећи култруни пројекат Европске уније, који је након дугогодишњег спровођења постао веома значајан за све чланице. Новина је то да у пројекту могу да учествују и градови чије су државе кандидати за улазак у Европску унију.
У претходних годину дана, тим који ради на кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе, уложио је велике напоре како би до јесени испунио све услове за то. У припреми је учествовала новосадска културна јавност, али и сами грађани који су кроз различите пројекте имали прилику да поделе своје мишљење о томе на који начин би наш град постао још лепше место за живот.
Директор новосадског Културног центра, др Андреј Фајгељ, објаснио је колико је овај пројекат значајан за Нови Сад, град који има огромне културне квалитете и потенцијале. Фајгељ је истакао да Европска унија има одличне пројекте из разних области, и да би требало да се поради на томе како бисмо учествовали у њима.
Учешће у пројетку “Европска престоница културе 2020.”, може да донесе одређене бенефите нашем граду.
“Највећа корист коју овај пројекат може да нам донесе, јесте да се Нови Сад у најлепшем светлу представи европским културним метрополама. Самим тим, привућићемо посетиоце са различитих делова континента, што значајно може да унапреди положај нашег града. То је искуство градова који су већ прошли кроз овај пројекат. Друга ствар коју можемо да променимо учешћем у овом пројекту јесте негативан имиџ о нашој земљи, који се већ деценијма одржава у свету. Нови Сад, Србија и Војводина послаће слику о Новом Саду, који је уједињен и у различитости, закључио је Фајгељ.
Колико се ради на томе да Нови Сад постане Европска престоница културе 2020, објаснио је члан координациног тима, Дарко Полић. Он је, пре свега, посетиоце упознао са пројектом, представио претходне Европске престонице културе, и нове кандидате за ову престижну титулу. Према Полићевим речима, уколико 2020.године Нови Сад не постане кандидат за ЕПК, следећи пут када ћемо моћи да се кандидујемо, биће тек за 35 година, и због тога је врло важно да успемо у томе и да Нови Сад буде уцртан на културној мапи света.

[youtube]http://youtu.be/F-Wmni6shGc[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vrasXuGB4OI[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања