Представљен зборник радова „Сарајевски дуги пуцњи 1914.“

query_builder

Промоција двотомног зборника радова под називом „Сарајевски дуги пуцњи 1914.“ одржана je на „Трибини младих“ у Културном центру Новог Сада у петак 16. децембра.

О делу су говорили: приређивач и аутор проф. др Вахидин Прељевић, аутор мр Насер Шечеровић и модератор и аутор проф. др Борис Кршев.
Двотомни зборник радова под називом „Сарајевски дуги пуцњи 1914.“ настао је као резултат међународне интердисциплинарне научне конференције одржане 24-28. јуна 2014. у Сарајеву, као заједнички пројект Универзитета у Сарајеву – Филозофског факултета, Trinity College из Даблина, University Service (WUS) из Граца и других научних и културних међународних асоцијација – све под покровитељством Европске уније. Пројектом су руководили проф. др Вахидин Прељевић и проф. др Clemens Ruthner. На конференцији је учествовало преко 50 стручњака из различитих научних области из 16 земаља (Аустрија, Белгија, БиХ, Чешка, Хрватска, Ирска, Италија, Мађарска, Немачка, Норвешка, Пољска, Румунија, Русија, САД, Србија и Швајцарска).

Идеја организатора је била да се догађај – који је променио ток историје, после сто година од његовог одјека, не сагледа само кроз призму како је утицао на историографију, социологију или политикологију, него и кроз ехо који је имао на пољу књижевности, архитектуре, економије, културе, филма, уметности, етнологије и теологије.

-Хвала Културном центру Новог Сада што имамо прилику да промовишемо зборник први пут у Србији. Задовољство ми је што могу да представим пројекат – рекао је проф. др Вахидин Прељевић.

 

 

0Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language