Представљен подгорички Форум младих писаца у КЦНС

26/11/2019

У оквиру сарадње Културног центра Новог Сада и Културно-информативног центра „Будо Томовић“ из Подгорице, у уторак 26. новембра у клубу „Трибина младих“ КЦНС новосадској публици представили су се песници Форума младих писаца из Подгорице. Свој опус промовисала су три млада аутора, песници и прозни писци: Јана Радичевић, Никола Ћорац и Милена Радевић. Програм је водио новосадски песник Бојан Самсон.

На почетку промоције најављен је скори излазак зборника „Колажирање“ у издању Форума младих писаца и књижевне радионице  КИЦ „Будо Томовић“. Млади аутори потом су прочитали по једну своју песму што је загрејало дланове новосадске публике. Ово је први пут да су млади писци групно наступили изван Црне Горе.

О Форуму који је настао пре пет година, песникиња Јана Радичевић рекла је да за предстојећи рођендан Форума чланови припремају перформанс.

    -Књига која ће бити објављена наредних дана биће наш пети зборник, по идеји Валентине Кнежевић, уреднице  информативно–едукативног програма у КИЦ-у, која је желела да младим људима пружи неку врсту институционалне подршке – рекла је Радичевићева.

Песникиња Милена Радевић истакла је да је Форум јака група коју карактерише озбиљан индивидуални, али и тимски рад у коме нема места за сујету. Форум је, рекао је млади аутор Никола Ћорац, у протеклих пет година окупио добру екипу. Данас је активно 10 до 12 младих аутора. Објављене су две самосталне и  пет заједничких збирки. У Форуму се ради на ангажовању младих писаца кроз конкурсе у Црној Гори, али и у региону.

Форум младих писаца основан је у фебруару 2015. године у КИЦ „Будо Томовић“ у Подгорици као књижевна група младих аутора на чијим се окупљањима читају и коментаришу радови и размењују информације о конкурсима и другим књижевним темама.

После пет година континуираног рада, пет заједничких зборника, две објављене и две најављене самосталне збирке код важних издавача поезије у земљи и региону, три регионалне награде и једне међународне резиденције, те небројених групних и индивидуалних наступа по Црној Гори, аутори Форума младих писаца већ се истичу као нови и важни гласови у црногорској књижевности.

    Јана Радичевић (Подгорица, 1997) студенткиња је Германистике на Филолошком факултету у Никшићу. Освојила је другу награду на конкурсу Улазница 2017. за циклус песама „Мегалодон Лантимос“. Једна је од финалиста 33. Фестивала младих песника у Зајечару, 46. Ратковићевих вечери поезије у Бијелом Пољу и 22. поетског конкурса Десанка Максимовић у Ваљеву.

Никола Ћорац (Подгорица, 1991) студира Црногорски језик и јужнословенску књижевност на Филолошком факултету у Никшићу. Песме су му објављене у зборницима Расположени за птицеИли је већ неко то испланирао, Рјешење загонетке, Беспомоћне ријечи, као и у неколико црногорских и регионалних књижевних часописа, између осталих у часопису АРС  (1-2/ 2019) и студентском листу ВЕСНА (бр. 15). Његова поезија нашла се у избору арт фестивала ПАФ – конкурс за поезију. Један је од финалиста 34. Фестивала младих песника у Зајечару и 49. Ратковићевих вечери поезије у Бијелом Пољу, где је његов рукопис награђен трећом наградом за песнике до 27 година.

Милена Радевић рођена је 1998. у Подгорици. Студенткиња је Филолошког факултета у Никшићу, смер Француски језик и књижевност. Поезија јој је објављена у зборницима: Расположени за птице, Или је неко то већ испланирао, Рјешење загонетке, Беспомоћне ријечи и часопису SCRIPT.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања