Представа „У тишини позорнице“ 17. децембра премијерно у КЦНС

14/12/2018

У петак, 14. децембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржана је конференција за новинаре поводом представе „У тишини позорнице“ која ће, у организацији Савеза драмских уметника Војводине и Културног центра Новог Сада, а уз подршку Градске управе за културу, премијерно бити изведена 17. децембра у Великој сали КЦНС у 20 сати.

На конференцији су говорили: Симон Грабовац – сценски уредник КЦНС, Маријана Прпа Финк и Миљан Војновић – аутори текста, сценографских решења и креирања видео материјала и Љубомир Николић – аутор музике и дизајна звука.

Симон Грабовац, сценски уредник КЦНС изразио је задовољство што се после низа пројеката, остварених са Удружењем драмских уметника Војводине, поново створила прилика за сарадњу са овим уметницима и то преко позоришне представе „У тишини позорнице“.

– Представа би требало да укаже на виши степен уметничког деловања ових уметника. Односи се на део алтернативне сцене која се дешавала у Новом Саду. Покушаћемо да укажемо на неке од представа које су се изводиле у Новом Саду, да ли оне које су настале самостално или оне које су изведене на Инфанту – казао је Грабовац.

Глумци и професори на Академији уметности у Новом Саду, Маријана Прпа Финк и Миљан Војновић, истакли су да је ова представа, како по методологији рада, тако и по питању сценског језика којим се изражава, веома специфична. Као што се „бисер ствара у шкољки од једног зрна песка“, тако се од једне идеје дошло до краја – до представе за коју се надају да ће у сусрету са публиком бити бисер.

Посебност представе „У тишини позорнице“ је и у томе што кроз феномен памћења и подсећања предочава гледаоцу принципе позоришне антропологије. Аудио-визуелним и драмским средствима, памћење и подсећање као феномен свесног и несвесног у понашању људског бића преводе се у представи на сценски језик игре личног и колективног.

Говорећи о музичком делу представе, Љубомир Николић, чије композиције су извођене у познатим концертним дворанама у свету и код нас, казао је да су композиције настале током последњих 10 година Инфант фестивала коришћене за ову представу и додао да се нада да ће овај пројекат заживети у будућности, јер „овде се не ради о нечему што ће се десити само једном, већ то може да буде тема и даљег истраживања у наредним годинама“, истакао је Николић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања