Представа Исидоре Бјелице „Шта остаје после заноса?” премијерно одиграна у КЦНС-у

10/10/2018

У Великој сали Културног центра Новог Сада, у среду 10. октобра 2018. године, новосадску премијеру имала је представа „Шта остаје после заноса?” коју је написала и режирала Исидора Бјелица.

Представа је инспирисана животом краљице Наталије Обреновић (1859–1941) о којој је Бјелица писала у својој бестселер књизи „Краљице Сербске” која је имала више од 50 издања. Краљицу Наталију на упечатљив и емотиван начин одиграла је Јелица Брестовац, а својим гласом, краља Милана дочарао је глумац Синиша Убовић.

Уочи представе, многобројној публици прочитано је писмо Исидоре Бјелице у ком ова књижевница истиче да је увек постојала посебна веза између њених књига и новосадске публике.

– Боље од свих само сте ви разумели све тајне моје душе, зато вас молим да без предрасуда, као што сте то увек до сад радили, примите причу о краљици која је имала нaјнежнију душу. Само срце које не осуђује је срце које разуме. Лепоту видимо само ако је лепота у нама. Јер човек је човеку огледало. Нека ноћас Наталија буде огледало ваше душе – поручила је Бјелица.

Ова представа није само прича о најчуванијим тајнама наше историје. У њој се препознаје готово свака жена која је доживела преваре, издаје, разочарања, борбу за дете…

Краљица Наталија и њен живот су, заправо, парадигма, како женствености и романтичности тако и мајчинства, јачине, али и борбе против табуа и мизогиније и предрасуда средине. Публика у Културном центру Новог Сада топло је примила ову причу о омиљеној српској краљици Наталији Обреновић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања