Председник владе АПВ Игор Мировић у КЦНС-у на трибини о стогодишњици Присаједињења

16/11/2018

У организацији Центра за друштвену стабилност, у петак 16. новембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Садa,   одржана је трибина „100 година од Присаједињења 1918-2018“. Гости и саговорници били су: Игор Мировић, председник Покрајинске владе, др Ђорђе Ђурић, историчар и генерални секретар Матице српске и др Саша Марковић, историчар и универзитетски професор. Модератор трибине био је мср Огњен Карановић, историчар и директор ЦЗДС.

У име организатора, учеснике трибине поздравио је историчар Срђан Граовац, а модератор Огњен Карановић навео је да се Центар за друштвену стабилност овом трибином придружује обележавању једног од најграндиознијих датума у српској историји – присаједињењу војвођанских области Срема, Бачке, Баната и Барање матици Србији.

Говорећи о нашем односу према великим историјским догађајима, председник Покрајинске владе Игор Мировић, рекао је да претходних деценија није било лако доћи до књига које су говориле о тим датумима.

– Ни касније, од 2000. до 2016. године, на месту на којем сам ја данас нису били људи који су својим знањем, образовањем и искреношћу могли да буду део оних који су могли да се приближе, макар на трен, великанима присаједињења – рекао је Мировић.

Председник Покрајинске владе подсетио је да је било и позитивних примера, као на пример 1992. када је у Скупштини града иницирано обележавање 9. новембра, дана ослобођења града у Првом светском рату и 25. новембра 1998. године, а 1993. године на кућу у Дунавској улици, у којој је живео Јаша Томић, постављена је спомен плоча.

Мировић је подсетио и да је актуелна Покрајинска влада донела одлуку о Дану Војводине, 25. новембру и увела ту одлуку први пут у институције.

– У Војводини су се овакви датуми увек обележавали некако стидљиво, што значи да је репресија комунистичког система била прилично сложена. Није дозвољавала да се превише о томе говори, а ми смо успели да то вратимо у институције, јер реч је о српском народу, али и о Словацима, Буњевцима, Русинима и другим народима – рекао је Мировић и нагласио да будућност Војводине види у заједништву и међусобном разумевању, самопоштовању и уважавању.

Др Ђорђе Ђурић казао је да је сам чин присаједињења 1918. био догађај у којем је сажето више векова тежње српског народа, северно од Саве и Дунава, да живи у заједничкој држави са осталим Србима.

– Може звучати патетично, али у том делу и датуму видимо и митрополита Стратимировића, Саву Текелију, Доситеја, Милетића, патријарха Рајачића, радикале и либерале и српску цркву и институцију српске културе и тај циљ остварили су сви заједно – навео је Ђурић.

     Објашњавајући чињеницу да се присаједињење није догодило преко народног већа из Загреба, него преко Београда, др Саша Марковић рекао је да Велика народна скупштина у Новом Саду говори о њеној стратешкој поруци, јер мало који догађај у српској историји траје дуже од века.

– Овај догађај „траје“, јер је Скупштина донела стратешку  одлуку за српски народ и што је на демократски начин уважавала ондашњу структуру становништва – казао је Марковић.

     Ова изузетно посећена трибина завршила се разговором учесника са публиком.

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања