PREDRAG BAMBIĆ – „ALBERTOV PUT“

16/01/2015

Preko trnja do holivudskih zvezda

 

  Dokumentarni film „Albertov put“ režisera Predraga Bambića prikazan je u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, u okviru projekta „Dan domaćeg filma“ koji organizuje Filmski centar Srbije i „Filmkultura“. Ovo je priča o uspehu i ostvarenju sna, ispričana kroz životni put legendarnog konstruktora filmskih kamera Alberta Majera koji je za svoja dostignuća dobio četiri Oskara, dva Emija i niz drugih značajnih nagrada.

  Glavni junak rođen je u Perlezu, u blizini Titela gde je i odrastao, a danas živi u Los Anđelesu u Kaliforniji, i jedan je od malobrojnih koji su uspeli da prežive užase koncentracionog logora u Knićaninu neposredno posle Drugog svetskog rata.

-Ovo je film o jednom od mnogobrojnih ljudi koji su napustili svoju zemlju kako bi pokušali da nađu ne samo bolji život za sebe, već i da bi probali da ostvare potencijale. Priča o čoveku koji je doživeo punu afirmaciju tek posle odlaska iz ovih krajeva, i priča o ljubavi koja pobeđuje-rekao je Bambić dodavši da zanimljive storije vraćaju publiku ispred velikog platna.

  Glavni junak u Sjedinjene Američke Države odlazi bez znanja engleskog jezika, iz Nemačke gde je stigao kao izbeglica sa teritorije komunističke Jugoslavije. Film „Albertov put“ je priča o životu koji je pobedio smrt, o uspehu slavnog konstruktora, četvorostrukog dobitnika Oskara i čoveka koji je sačuvao dar za opraštanje pored svih nedaća koje je proživeo tokom Drugog svetskog rata.

  Jedan od vodećih reditelja i snimatelja filma, Predrag Bambić, okupio je u ovom filmu dobitnike Oskara, kao što su Albert Majer, Haskel Veksler, Oto Nemenc, Vilmoš Zigmond, Živa Grbić, Robert Ditrih, Albert Majer Mladji i Vudi Omens.

  Urednik filmskog programa KCNS Đorđe Kaćanski je rekao da ovo ostvarenje priča priču o jednom vojvođanskom Nemcu koji je kasnije postao jedan od najznačajnijih konstruktora filmskih kamera svih vremena.

-Reditelj je ovim filmom uspeo da dočara predivnu priču o čoveku koji nikada nije zaboravio svoj rodni kraj, a koji je kasnije dobio veliki broj značajnih nagrada.- dodao je Kaćanski.

  Nakon projekcije publika je imala priliku da razgovara sa članovima autorskog tima i postavi im pitanja, i na taj način se upozna sa načinom na koji je film nastao. Projekat “Dan domaćeg filma” posvećen je promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. Ova manifestacija održava se jednom mesečno u 11 gradova Srbije, a tokom cele godine predstavlja se ukupno 14 ostvarenja domaćih autora. Dan domaćeg filma je inicijativa koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa “Filmkulturom”, organizacijom posvećenom edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, koja treba da sitmuliše obrazovanje i kritičko mišljenje.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja