ПРЕДРАГ БАМБИЋ – „АЛБЕРТОВ ПУТ“

16/01/2015

Преко трња до холивудских звезда

 

  Документарни филм „Албертов пут“ режисера Предрага Бамбића приказан је у Великој сали Културног центра Новог Сада, у оквиру пројекта „Дан домаћег филма“ који организује Филмски центар Србије и „Филмкултура“. Ово је прича о успеху и остварењу сна, испричана кроз животни пут легендарног конструктора филмских камера Алберта Мајера који је за своја достигнућа добио четири Оскара, два Емија и низ других значајних награда.

  Главни јунак рођен је у Перлезу, у близини Титела где је и одрастао, а данас живи у Лос Анђелесу у Калифорнији, и један је од малобројних који су успели да преживе ужасе концентрационог логора у Книћанину непосредно после Другог светског рата.

-Ово је филм о једном од многобројних људи који су напустили своју земљу како би покушали да нађу не само бољи живот за себе, већ и да би пробали да остваре потенцијале. Прича о човеку који је доживео пуну афирмацију тек после одласка из ових крајева, и прича о љубави која побеђује-рекао је Бамбић додавши да занимљиве сторије враћају публику испред великог платна.

  Главни јунак у Сједињене Америчке Државе одлази без знања енглеског језика, из Немачке где је стигао као избеглица са територије комунистичке Југославије. Филм „Албертов пут“ је прича о животу који је победио смрт, о успеху славног конструктора, четвороструког добитника Оскара и човека који је сачувао дар за опраштање поред свих недаћа које је проживео током Другог светског рата.

  Један од водећих редитеља и сниматеља филма, Предраг Бамбић, окупио је у овом филму добитнике Оскара, као што су Алберт Мајер, Хаскел Векслер, Ото Неменц, Вилмош Зигмонд, Жива Грбић, Роберт Дитрих, Алберт Мајер Младји и Вуди Оменс.

  Уредник филмског програма КЦНС Ђорђе Каћански је рекао да ово остварење прича причу о једном војвођанском Немцу који је касније постао један од најзначајнијих конструктора филмских камера свих времена.

-Редитељ је овим филмом успео да дочара предивну причу о човеку који никада није заборавио свој родни крај, а који је касније добио велики број значајних награда.- додао је Каћански.

  Након пројекције публика је имала прилику да разговара са члановима ауторског тима и постави им питања, и на тај начин се упозна са начином на који је филм настао. Пројекат “Дан домаћег филма” посвећен је промоцији домаћег филмског стваралаштва који се састоји од бесплатних пројекција филмова чију је производњу помогао Филмски центар Србије. Ова манифестација одржава се једном месечно у 11 градова Србије, а током целе године представља се укупно 14 остварења домаћих аутора. Дан домаћег филма је иницијатива коју је покренуо Филмски центар Србије у сарадњи са “Филмкултуром”, организацијом посвећеном едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, која треба да ситмулише образовање и критичко мишљење.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања