Предавање „Српски учитељ у Угарској до краја Великог рата“ аутора професора доктора Саше Марковића

query_builder

Предавање „Српски учитељ у Угарској до краја Великог рата“ аутора професора доктора Саше Марковића, одржано је у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Марковић је кроз занимљиво предавање објаснио како је историјски период утицао на просветљење Срба, говорећи о томе како су се Срби кроз историју у великој мери борили за очување идентитета, а на том путу, према његовим речима, помагали су им учитељи. Уважавајући улогу Српске православне цркве и њеног напора ка неговању писмености код Срба, Марковић је објаснио да је просветитељска интелигенција чинила све да ухвати корак са духовним развитком који се афирмисао у Европи. Реформе школства и креирање нових наставних програма произилазили су из изразито снажног „сусрета“ традиције и модерног који је био пример полемика и дијалога, али никако неразумевања и нихилизма, наставио је аутор. У тој атмосфери јављала се постепено и развијала човекољубива и морална карактеристика српског учитеља, као носећа друштвена улога у стварању стабилног друштва. Искушења су била бројна, али је одлучност и одговорност умела да се са њима суочи, закључио је Марковић.

-На идентитет једног народа и на његово очување у великој мери утицало је, и утиче образовање. Српски учитељи у периоду Угарске па до краја Великог рата, наилазили су на разне препреке које су успевали да савладају моралношћу и човекољубљу за којим су тежили и који су преносили на остатак народа – рекао је Марковић.

Потрага за идентитетом код Срба „пречана“, још на самом почетку ослонила се на одговорну претпоставку о организовању школског система и неговању образовања као носиоца народног опстанка и његове националне модернизације. Српска учитељска школа, расадник педагога, истрајала је на путу развоја од дана оснивања до нестанка Аустро-Угарске државе. Иако је идентитет који је проистицао из овако формираног идентитета одолевао асимилацији и однарођавању до наде која се појавила стварањем југословенске државе, порука је предавања Саше Марковића.

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language