Предавање „Српски учитељ у Угарској до краја Великог рата“ аутора професора доктора Саше Марковића

14/09/2016

Предавање „Српски учитељ у Угарској до краја Великог рата“ аутора професора доктора Саше Марковића, одржано је у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Марковић је кроз занимљиво предавање објаснио како је историјски период утицао на просветљење Срба, говорећи о томе како су се Срби кроз историју у великој мери борили за очување идентитета, а на том путу, према његовим речима, помагали су им учитељи. Уважавајући улогу Српске православне цркве и њеног напора ка неговању писмености код Срба, Марковић је објаснио да је просветитељска интелигенција чинила све да ухвати корак са духовним развитком који се афирмисао у Европи. Реформе школства и креирање нових наставних програма произилазили су из изразито снажног „сусрета“ традиције и модерног који је био пример полемика и дијалога, али никако неразумевања и нихилизма, наставио је аутор. У тој атмосфери јављала се постепено и развијала човекољубива и морална карактеристика српског учитеља, као носећа друштвена улога у стварању стабилног друштва. Искушења су била бројна, али је одлучност и одговорност умела да се са њима суочи, закључио је Марковић.

-На идентитет једног народа и на његово очување у великој мери утицало је, и утиче образовање. Српски учитељи у периоду Угарске па до краја Великог рата, наилазили су на разне препреке које су успевали да савладају моралношћу и човекољубљу за којим су тежили и који су преносили на остатак народа – рекао је Марковић.

Потрага за идентитетом код Срба „пречана“, још на самом почетку ослонила се на одговорну претпоставку о организовању школског система и неговању образовања као носиоца народног опстанка и његове националне модернизације. Српска учитељска школа, расадник педагога, истрајала је на путу развоја од дана оснивања до нестанка Аустро-Угарске државе. Иако је идентитет који је проистицао из овако формираног идентитета одолевао асимилацији и однарођавању до наде која се појавила стварањем југословенске државе, порука је предавања Саше Марковића.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања