Предавање Срђана Граовца „Русија, Србија и Велика Бугарска“ на Jутјуб каналу КЦНС

20/05/2023

Предавање мср историчара Срђана Граовца на тему „Русија, Србија и Велика Бугарска“ (20. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Срђан Граовац истиче да се у нашој јавности све чешће поставља питање да ли је Русија, историјски гледано, била традиционални савезник српског народа и српске државе или не, као што појединци тврде. Та дилема последица је ескалације рата у Украјини од 24. фебруара прошле године, због чега и Русија и земље политичког Запада које су конфронтиране преко Украјине теже да обезбеде што ширу подршку за своје ставове, тако да пропагандно делују терајући остале земље да се изјасне за једну или другу страну. У ту сврху се и у Србији води кампања, а једна од кључних њених одлика јесте то што противници сарадње с Русијом покушавају да докажу како Русија није традиционални савезник српског народа и да је русофилско расположење у Србији неоправдано. Као врхунски доказ за то наводи се питање Санстефанског мира, односно, Велике источне кризе и одлуке Русије да створи Велику Бугарску. Граовац је указао на то да је Велика Бугарска била део пројекта руске спољне политике чији је циљ био да Русија реши Источно питање у своју корист, тј. да овлада за њу стратешки важним мореузима – Босфором и Дарданелима, кроз које њихова црноморска трговачка и војна флота може доћи до Средоземља. Управо у контексту те политике Русија је била заговорник Велике Бугарске, очекујући да ће јој тај пројекат обезбедити доминацију на Балканском полуострву.

Граовац наглашава да је Русија подржавала и српске интересе у борби са Османлијским царством. Једно је сигурно – константа руске политике јесте заштита својих личних интереса, зато је и подржавала и пројекат Велике Бугарске. То не значи да је била непријатељ српске државе, напротив. Русија је од 19. века увек била савезник Србије, што се најбоље види током Првог српског устанка када је децидно подржала Србију, једина од свих великих сила. Граовац закључује да Русија јесте била традиционални пријатељ српског народа, али је првенствено водила рачуна о својим интересима, а да се у увек очекивало да ће она бранити наше интересе пре својих. То је веома нереално јер ниједна држава, па ни Русија, никад неће радити на своју штету.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања