Predavanje Srđana Graovca na temu „Stojan Novaković – uloga u aneksionoj krizi“ na Jutjub kanalu KCNS

22/02/2021

Predavanje Srđana Graovca na temu „Stojan Novaković – uloga u aneksionoj krizi“ možete pogledati (22. 02. 2021) na našem Jutjub kanalu.

Ugledan srpski intelektualac, diplomata i političar, Stojan Novaković, rođen 1. 11. 1842. godine, bio je i predsednik vlade Srbije, književni istoričar, upravnik Narodne biblioteke u Beogradu, prvi predsednik Srpske književne zadruge i predsednik Srpske kraljevske akademije.

Stojan Novaković, tokom svoje duge diplomatske karijere kada je službujući u Carigradu i Petrogradu upoznao sa strane delovanje austrougarske diplomatije i njene planove prema Srbiji, imao je prilike da vidi posledice odluka Berlinskog kongresa, a kao predsednik vlade, okrenuvši se Rusiji, osetio je jak pritisak od strane Austrougarske. Sa jačanjem rusofilije u Srbiji posledice odluka koje su Austrougarsku učvrstile na Balkanu postajale su pogubne.

Aneksija Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske 1908. godine podstakla ga je da ponudi jednu široku ocenu Berlinskog kongresa kao, po njemu, generatora Balkanske krize. Predsednik vlade Srbije, Stojan Novaković, sedeo je na vrhuncu krize u svome vinogradu nadomak Beograda.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja