Predavanje Srđana Graovca na temu „Prizrenska liga – temelj sna o Velikoj Albaniji“ možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS

20/07/2020

Istoričar Srđan Graovac za jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada u svom julskom predavanju govorio je na temu “Prizrenska liga – temelj sna o Velikoj Albaniji“ koja je i danas više nego aktuelna.

Graovac je na predavanju predstavio uzroke i nastanak Prizrenske lige, kao i njene ciljeve i delovanja. Kako je sam nastanak Prizrenske lige prouzrokovan dejstvom velikih sila, tako je i njeno gušenje delo istih. Prizrenska liga nastaje uoči Berlinskog kongresa, u vreme napetih odnosa između Rusije i Velike Britanije. Kako je Velika Britanija tražila saveznika u ostvarenju svojih ciljeva, ona ga nalazi u Otomanskom carstvu, te je dejstvo ove dve sile bilo isprepleteno. Koristivši neraspoloženje i negativnu atmosferu albanskog naroda usmerenu ka srpskom i crnogorskom narodu, ove dve sile podstiču stvaranje Prizrenske lige.

Na Velikoj albanskoj skupštini  doneta je odluka o formiranju Prizrenske lige. Kako kaže Graovac, dok je ona u početku bila opšte muslimanskog karaktera, kasnije prelazi u albanski nacionalni pokret. Cilj Prizrenske lige je pre svega bio očuvanje teritorija, međutim, vremenom albanskom narodu za cilj postaje da dobiju svoju autonomnu pokrajinu u sklopu Otomanskog carstva, koja bi obuhvatala 4 vilajeta. Kako to Otomanskom carstvu nije odgovaralo, a više nisu imali ni koristi od Prizrenske lige, čak naprotiv, ona biva ugušena. Srđan Graovac za poruku ovih dešavanja uzima to da je albanski nacionalni pokret nastao voljom velikih sila, razvijao se uz odobrenje velikih sila, jačao i postizao rezultate uvek uz podršku velikih sila.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja