Предавање Срђана Граовца на тему „Од украјинског до светског рата?ˮ на Jутјуб каналу КЦНС

29/06/2022

Предавање историчара Срђана Граовца на тему „Од украјинског до светског рата?“ (29. 6. 2022.) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Говорећи о најактуелнијом геополитичком питању у свету, рату у Украјини, господин Граовац указао је да се свет налази ближе ескалацији сукоба и Трећем светском рату него деескалацији и мировном решењу украјинске кризе. Граовац је нагласио да Кисинџерово упозорење, изречено на Светском економском форуму у Давосу, да неколико наредних месеци дели свет од мира или проширења сукоба и глобалне катастрофе, нешто што треба тумачити као апел светским лидерима да се спречи најгори сценарио.
Међутим, како сад ствари стоје, шансе за мирно решење кризе све су мање. Делује да владајуће структуре у Вашингтону нису спремне за компромис. САД користе Украјину као средство за „сламање Русије“, што је само предуслов за остварење стратешког америчког циља, обрачун са Кином. Наиме, Кина је кључни амерички опонент у глобалној геополитичкој арени. По мишљењу „јастребова у Вашингтону“ сламањем Русије и стављањем њених енергетских потенцијала под своју контролу, Запад би могао да контролише и обуздава даљи кинески развој. Тиме би доминантна позиција САД у свету била очувана.
Пошто досадашња стратегија исцрпљивања Русије није дала резултате, западни стратези нашли су се на прекретници, са питањем куда даље? Послушати Кисинџера и заједно са Кином поделити интересне сфере, што истовремено значи помирити се са губитком глобалне супермације, или кренути путем појачања притиска, отварања нових фронтова према Кремљу, а можда и у проширење политике изолације Русије и на Кину. Узевши у обзир да је природна потреба глобалне империје да по сваку цену брани своју доминантну позицију и да су на власти у Вашингтону „Јастребови“, ова друга опција тоталне конфронтације делује извесније. Самим тим, свет је ближе него икад у последњих више од шездесет година Трећем светском рату и апокалиптичном сценарију него мирном разрешењу глобалне кризе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања