Предавање Срђана Граовца на тему „ЛЕЊИН – РАЂАЊЕ КОМУНИСТИЧКЕ РУСИЈЕ“ на Jутјуб каналу КЦНС

15/04/2022

Предавање историчара Срђана Граовца на тему „ЛЕЊИН – РАЂАЊЕ КОМУНИСТИЧКЕ РУСИЈЕ“ (15. 4. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Стварање Совјетског савеза један је од најзначајнијих догађаја у модерној историји човечанства. Век који су обележила два највећа оружана сукоба, период је који је остао упамћен и као век настанка идеологија, као што су нацизам, фашизам и комунизам. Историчар Срђан Граовац напомиње да је Совјетски савез, прва комунистичка држава на свету, била такође и једна од најмоћнијих, што не чуди с обзиром на то да је формирана на згаришту једне моћне империје. „Велике догађаје креирају велики и значајни људи“, истиче Граовац и додаје да је, ма какво мишљење владало о лику и делу Владимира Иљича Лењина, важно осветлети живот и пут личности која је утицала на токове светске историје. Граовац наводи биографске податке руског револуционара, с нарочитим освртом на породичне прилике и образовање, како би указао на преломне тренутке у Лењиновом животу, који су утицали на формирање његовог политичког опредељења.

Укључивањем у лево радикалне, марксистичке кругове и прихватањем њихових начела, Лењин допада затвора и три године проводи у Сибиру, вредно радећи на осмишљавању и оснаживању политичких идеја. Године 1903. када је дошло до поделе у руском марксистичком кругу, Лењин је заговарао чврсту партијску организацију, а његов утицај је ојачао, што је резултирало тиме да је постао један од најистакнутијих представника групације. Контроверзни повратак запечаћеним возом у Русију ради учешћа у Фебруарској револуцији, Граовац објашњава свесним немачким поступком да у домовину пропусти човека који у револуцији види прилику за остваривање својих политичких циљева. Реторика на којој је додатно ојачао Лењинов утицај подразумевала је решавање горућих питања, попут успостављања мира с Немцима и поделе земље сељацима, што су проблеми које је тадашња влада упорно игнорисала. Чувена контрареволуционарна акција генерала Корнилова и савезништво па сукоби с министром Керенским, учинили су Лењина „господарем ситуације“. Граовац истиче да ће на наредној трибини бити речи о наставку Лењинове борбе за власт, чиме ће бити указано и на његове изузетне револуционарне и политичке способности, али и на „демонску вољу да своје напоре спроведе у дело“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања