Predavanje Srđana Graovca na temu „GOLI OTOK – TITOV LOGOR ZA ‘GREŠNE’ KOMUNISTE“ na Jutjub kanalu KCNS

19/08/2021

Predavanje Srđana Graovca na temu „GOLI OTOK – TITOV LOGOR ZA ‘GREŠNE’ KOMUNISTE“ možete pogledati (19. 8. 2021) na našem Jutjub kanalu. 

Čuveni goli otok na koji su se slali svi politički zatvorenici i neprijatelji vlasti, formiran je 1949. godine kao logor „Goli otok“ na nenaseljenom ostrvu u Jadranskom moru. Zbog svoje lokacije, izolovanosti i visoke sigurnosti, upoređivan je sa Alkatrazom.

Prvobitna namena ovog ostrva bila je da primi jugoslovenske građane koji su u sukobu Staljina i Tita stali na stranu Sovjetskog saveza i izoluje ih od porodica i okoline.

Na „Golom otoku“ mahom su zatvarani jugoslovenski komunisti, pripadnici UDBE, jugoslovenske vojske i partijskih struktura, tačnije svi oni za koje je vrh KPJ okupljen oko Tita procenio da mogu predstavljati „petu kolonu“ u slučaju sovjetske invazije na Jugoslaviju.

Odluku o njegovom formiranju donelo je najuže rukovodstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Pretpostavlja se da su ključnu reč u odabiru lokacije i samoj organizaciji logora odigrali Edvard Kardelj, Stevo Krajačić i Jovo Kapičić.

Logor je bio podeljen na četiri celine, ženski logor, novu žicu, staru žicu i petu jamu koja je bila poseban paviljon samo za one najštetnije članove partije.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja