Предавање Срђана Граовца на тему „ГОЛИ ОТОК – ТИТОВ ЛОГОР ЗА ‘ГРЕШНЕ’ КОМУНИСТЕ“ на Jутјуб каналу КЦНС

19/08/2021

Предавање Срђана Граовца на тему „ГОЛИ ОТОК – ТИТОВ ЛОГОР ЗА ‘ГРЕШНЕ’ КОМУНИСТЕ“ можете погледати (19. 8. 2021) на нашем Јутјуб каналу. 

Чувени голи оток на који су се слали сви политички затвореници и непријатељи власти, формиран је 1949. године као логор „Голи оток“ на ненасељеном острву у Јадранском мору. Због своје локације, изолованости и високе сигурности, упоређиван је са Алкатразом.

Првобитна намена овог острва била је да прими југословенске грађане који су у сукобу Стаљина и Тита стали на страну Совјетског савеза и изолује их од породица и околине.

На „Голом отоку“ махом су затварани југословенски комунисти, припадници УДБЕ, југословенске војске и партијских структура, тачније сви они за које је врх КПЈ окупљен око Тита проценио да могу представљати „пету колону“ у случају совјетске инвазије на Југославију.

Одлуку о његовом формирању донело је најуже руководство Комунистичке партије Југославије (КПЈ). Претпоставља се да су кључну реч у одабиру локације и самој организацији логора одиграли Едвард Кардељ, Стево Крајачић и Јово Капичић.

Логор је био подељен на четири целине, женски логор, нову жицу, стару жицу и пету јаму која је била посебан павиљон само за оне најштетније чланове партије.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања