Предавање Срђана Граовца на тему „ДРУГА ПРИЗРЕНСКА ЛИГА – АЛБАНСКО ПИТАЊЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ 21. септембра на Jутјуб каналу КЦНС

17/09/2020

Предавање Срђана Граовца на тему „ДРУГА ПРИЗРЕНСКА ЛИГА – АЛБАНСКО ПИТАЊЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ можете погледати 21. септембра у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Друга призренска лига је војно-политичко удружење које је формирала немачка обавештајна служба (Абвер) крајем 1943. године у Призрену, Косово и Метохија, уз учешће Џафера Деве, Бедрија Пејанија, Исмета Крејзијуа и других албанских колаборациониста, а у циљу подршке реализацији концепта Велике Албаније. Друга призренска лига је добила име у част Призренске лиге формиране 1878. године. Пројекат Велике Албаније је имао подршку Мусолинија након италијанске окупације Албаније 1939. године. Територија италијанске окупационе зоне је обухватала и највећи део Косова и Метохије. Италијани су у циљу спровођења контроле над Косовом и Метохијом формирали Љуботен батаљон чији састав су чинили локални Албанци. Када је Италија капитулирала 8. септембра 1943. године, немачка обавештајна служба (Абвер) је формирала Другу призренску лигу да би уз помоћ Албанаца имала контролу над територијом Косова и Метохије. Бедри Пејани је постављен за председника, а Реџеп Митровица за секретара централног комитета. У циљу реализације немачких интереса Бедри Пејани, један од оснивача лиге, је формално понудио у писму послатом Хајнриху Химлеру да се Албанци регрутују у састав немачке војске (Вермахт) а заузврат молио за помоћ у остварењу пројекта Велике Албаније. Реализацијом плана немачке обавештајне службе је дошло до преузимања Љуботен батаљона формирања две СС дивизије у које су регрутовани Албанци са Косова и Метохије. Једна од њих је и озлоглашена 21. СС дивинију Скендербег. На врхунцу своје моћи Друга призренска лига је имала око 15.000 чланова, од којих је било 6.491 регрутованих у ове две дивизије и око 300 припадника злогласне 13. СС дивизије Ханџар. Иако су чланови Друге призренске лиге покушавали да се представе као искључиво антикомунистичка организација, многи чланови лиге су делили фашистичка уверења са својим немачким менторима.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања