Predavanje Srđana Graovca na temu „ALBANSKO PITANJE U JUŽNOSLOVENSKOJ KRALJEVINI“ možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS

24/08/2020

Predavanje istoričara Srđana Graovca na temu „ALBANSKO PITANJE U JUŽNOSLOVENSKOJ KRALJEVINI“ (24. 8. 2020.) može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

            Istoričar Srđan Graovac predavanje je započeo kratkim uvodom o Prizrenskoj ligi i pričom o tome šta se dešavalo sa albanskim narodom nakon ugušenja iste. „Albansko nacionalno pitanje, iako nije bilo primarno u Kraljevini SHS i Kraljevini Jugoslaviji, ipak je bilo izuzetno značajno, a ono što ga je karakterisalo to su bili žestoki oružani sukobi koji su vođeni između vojno bezbedonosnih snaga Kraljevine SHS i pristalica albanskog pokreta“, rekao je Graovac. Predavač je potom govorio o uticaju Austrougarske na albanski narod, kao i o njenim ciljevima koje je želela da ostvari nastankom Velike Albanije.

U nastavku predavanja, Graovac je govorio o promovisanju ujedinjenja balkanskih naroda u borbi protiv Otomanskog carstva i kako su na to reagovale albanske vođe. Takođe, objasnio je kakvi su bili pregovori Nikole Pašića sa Esad-pašom Toptanijem o uniji srpske i albanske države, kakav je bio njihov ishod, da bi potom govorio o uticaju Italije na Albance, kao i o stvaranju i ciljevima Kosovskog komiteta. Graovac je zatim pojasnio ko je bio kačak Azem Bejta i zašto je ova ličnost bila značajna. Predavanje je završeno opovrgavanjem tvrdnji da je ovo bio period terora nad Albancima i da je nad njima izvršen progon sa prostora Kosova i Metohije.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja