Предавање Саше Адамовића на тему „СВЕТСКИ ГЕОПОЛИТИЧКИ КОНТЕКСТ РАТА У УКРАЈИНИ“ на Jутјуб каналу КЦНС

24/03/2022

Предавање историчара Саше Адамовића на тему „СВЕТСКИ ГЕОПОЛИТИЧКИ КОНТЕКСТ РАТА У УКРАЈИНИ“ (24. 3. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Напомињући да о тренутно најактуелнијој теми на светском нивоу свесно говори као о рату, историчар Саша Адамовић упозорава да се избегавањем употребе речи која описује суштину догађаја само замагљује њена суштина. Он истиче да се у медијима који се постављају навијачки користе термини као што су агресија или специјална операција, као и да је такво ублажавање све чешће, али да су ратови сасвим природна и нормална појава у историји човечанства, а да је мир само интермецо између два ратна сукоба. Најкраћи одговор на питање због чега је дошло до рата у Украјини може се представити као Путиново стављање тачке на НАТО проширење на исток, како би се сачувала безбедност Русије која је спознала егзистенцијалну претњу и ставила до знања Западу да постоје црвене линије преко којих се не може. Адамовић подсећа на упозорења творца стратегије обуздавања Џона Кенана, али и Хенрија Кисинџера, да проширење НАТО на исток неће изаћи на добро. Писац „Трагедије великих политичких сила“ Џон Миршајмер, чије тврдње Адамовић препознаје као „глас вапијућег у пустињи“, истакао је да за кризу у Украјини највећу одговорност сноси Запад, будући да САД „нису узеле у обзир страхове Русије као велике силе“, која има право да заштити своју стратешку сигурност.

Све су чешће тврдње да је свет сада на ивици нуклеарне катастрофе и Адамовић прави паралелу са 1962. годином и Кубанском кризом, када је таква катастрофа избегнута, с разликом што су тада САД и СССР једна другој признавале право на стратешку безбедност. Украјина, као тампон-држава између великих сила, мора да води да рачуна, уместо што се њене елите, држећи страну Западу, понашају као да их је обузело „геополитичко слепило“. Адамовић наводи да већ има речи о томе како ће се дуго проучавати случај Украјине која је неразумним поступцима доспела у ситуацију у којој се тренутно налази. Још један од великих проблема јесте јачање неонацистичких елемената, о чему сведочи и одлука председника Зеленског да лично уручи Орден хероја Украјине једном од вођа овог сектора. Живимо у опасном времену када се дешавају тектонски поремећаји у глобалној политици, истакао је Адамовић, и морамо настојати да, као што је писао Слободан Јовановић, „преко главе претуримо један опасан период времена“, тако што ћемо задржати неутралност и бавити се приоритетима од националног значаја – а то су заштита јужне српске покрајине, Републике Српске и Српске православне цркве..

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања