Предавање проф. др Владимира Павићевића на тему „Обнављање вере у етичке постулате америчке демократије“ на Јутјуб каналу КЦНС

04/03/2024

Предавање проф. др Владимира Павићевића на тему „Обнављање вере у етичке постулате америчке демократије“  (4. 3. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

На почетку предавања др Владимир Павићевић искористио је прилику да се захвали Културном центру на прилици да данас разговарамо о једноj занимљивој али пре свега важној теми у контексту предстојећих избора крајем године у САД.  Политичка кампања за ове изборе увелико траје, што указује на велики значај и важност резултата, како у Сједињеним Америчким Државама, тако и у целом свету. Овом приликом Павићевић ће покушати на полемички начин да одбрани своје идеје и ставове па поставља питање да ли можемо америчке изборе за председника да доведемо у везу с обнављањем вере у етичке постулате америчке демократије? Да ли то значи да су ти постулати на неки начин доведени у питање и да ли долази до ерозије онога што називамо етичким постулатима америчке демократије?

У наставку Павићевић указује на 4 етичка постулата који чине стуб америчке демократије а то су: слобода, плуралност, председничка фигура која је без сумње најважнија фигура у држави и одговорност. Сваки од ових постулата аутор је објаснио, постављајући питање очувања постулата установљених још крајем 18. века од стране Очева оснивача: Вашингтона, Џеферсона, Френклина, Адамса, Хамилтона, Џеја и Медисона.

Напослетку, Павићевић закључује да би грађани Америке требали да гласају за оног кандидата који ће вратити веру у етичке постулате америчке демократије који су у последњих неколико деценија пољуљани а по чему је она била узор многим државама у свету и који се тичу конкретне државне организације на демократским начелима.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања