Предавање Предрага Рајића „Срби и Американци (шести део)“ на Jутјуб каналу КЦНС

05/09/2022

Предавање политичког аналитичара Предрага Рајића „Срби и Американци (шести део)“ (5. 9. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У шестом делу анализе односа Срба и Американаца Предраг Рајић говори о науци као везивном ткиву два народа, а портретисањем појединаца који су допринели зближавању две земље представља ставове америчке јавности када су у питању знаменити Срби. Тесла, „чаробњак из Колорадо Спрингса“ који је задужио човечанство, српски је научник упркос „несувислом својатању“ наших комшија, што су небројено много пута потврдиле и САД. Наиме, у америчкој јавности Тесла је назван америчким научником српског порекла, а поводом једног јубилеја америчка пошта је одштампала серију маркица са Теслиним ликом и две заставе – Србије и САД, потврђујући познату синтагму да је Тесла „српско-амерички геније“. Рајић наводи како је Тесла у САД био веома прихваћен, омиљен и популаран, али и да се није бавио политиком у класичном смислу. Приликом посете Београду одржао је говор у ком је ускликнуо како се држи мисије да у целом свету прославља српство. Рајић као нарочито интересантан детаљ истиче то како за Теслиног живота нико није покушао да баци сенку на његово порекло и наводи пример Мачековог писма, где је научник назван „сином српскога рода“. Себе је доживљавао грађанином света, а иако је данас најпознатији по пројекту електричних аутомобила, многи споменици, улице, мостови и тргови чувају успомену на Теслу – великог научника.

Михајло Пупин је други научник ком се могу приписати заслуге за учвршћивање српско-америчких односа. Био је политички ангажованији од Тесле, што илуструје и његова блискост с председником Вилсоном. Као нарочит куриозитет Рајић открива како се Пупиновом заслугом за време Великог рата на Белој кући завијорила српска застава и то је једини пут да је нека застава заједно с америчком истакнута на овом здању у истој висини. У наставку трибине Рајић је говорио о турбулентним временима која најављују нову, „вишу и дубљу“ гвоздену завесу и том се приликом осврнуо на далековидост српске одлуке о изостанку санкција према Русији. Он је похвалио српску политику која је мултивекторска и залаже се за истовремено унапређење односа са Западом и неговање традиционалних пријатељстава.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања