Предавање Предрага Рајића „Срби и Американци: четврти део“ на Jутјуб каналу КЦНС

11/07/2022

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића „Срби и Американци: четврти део“ (11. 7. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У наставку разговора о српско-америчким односима геополитички аналитичар Предраг Рајић нуди један занимљив поглед на тему, будући да у својству недавног посетиоца Сједињених Америчких Држава говори о приликама које је видео приликом готово једномесечног боравка у неколико америчких градова. Као полазник једног од најстаријих програма у оквиру Стејт департмента, Рајић је, како наводи, видео како на терену изгледа класична Америка, односно, потврдио и демантовао одређене претпоставке о држави чијом се политиком и историјом бави дуги низ година. Он истиче функционалност градова у којима је лако снаћи се, упркос гужви, где се на делу виде две особине које се пословично приписују Американцима – практичност и прагматичност. Предмет анализе су и Латиноамериканци који су у све већој мери у фокусу Бајденове администрације, будући да је четрдесет шести амерички председник упоран у спровођењу њихове интеграције.

Боравећи у Вашингтону у тренутку када су почеле мирне и краткотрајне демонстрације, као сведок догађаја који је уздрмао Америку и свет, Рајић објашњава нови закон о абортусу, наводећи како је штампа широм света превидела да истакне чињеницу о томе како је право абортуса укинуто на федералном нивоу, те да свака савезна држава може одлучити да ли ће абортус забранити или ограничити и у којој мери. Он наводи и како се уверио да Србија није у фокусу америчке политике и да су њихове елите генерално задовољне начином на који Србија поступа, а да је то последица респекта који смо заслужили у последњих неколико година, када смо потврдили да је наша држава кључна за стабилност овог дела Европе и фактор на који се може рачунати, што се огледа и кроз уважавање српског фактора у Црној Гори. Нарочит утисак на Рајића оставио је златом оперважен портрет српског војводе Радомира Путника у Пантеону америчке војске.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања