Predavanje Predraga Rajića na temu „Srbi i Amerikanci: treći deo“ na Jutjub kanalu KCNS

03/06/2022

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Srbi i Amerikanci: treći deo“ (3. 6. 2022) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

 

Kako bi se na pravi način sagledao aktuelni momenat u srpsko-američkim odnosima, važno je rasvetleti američke interese na području koje podrazumeva sintagma Zapadni Balkan. Kako Predrag Rajić navodi, Srbija ne samo kao država koja pripada Evropi i na putu je učlanjenja u EU, već i kao deo evropske arhitekture bezbednosti, mora biti svesna odnosa ključnih subjekata na evropskom kontinentu. Važan je način na koji američke think tank organizacije (koje čine bivše diplomate, generali i činovnici) percepiraju Evropu u svetlu tendencija spoljne politike SAD, jer ono što se jednog dana nađe na njihovim forumima, narednog može postati važna tema na kongresnim razmatranjima.

Rajić ističe kako Tramp kao latentni izolacionista nije bio oduševljen EU, ali administracija bivšeg američkog predsednika nije radila na uništenju „najvećeg projekta mira“, koji ne bi ni mogao da opstane bez ulaganja i žrtvovanja Amerike. Ova država je nakon Drugog svetskog rata pristupila izgradnji drugačijeg sveta, koji se može ilustrovati pojomom Pax Americana, što predstavlja model političke globalizacije gde bi SAD kao najmoćnija ekonomska sila na svetu trebalo da upravlja jedinstvenim političkim prostranstvima. Analizirajući ulogu Amerike u Evropi od kraja Drugog svetskog rata, Rajić podseća na ciljeve koje je zagovarao Fridman – ostati prisutan na evropskom kontinentu, držati Nemce dole, a Ruse van.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja