Предавање Предрага Рајића на тему „Срби и Американци: трећи део“ на Jутјуб каналу КЦНС

03/06/2022

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Срби и Американци: трећи део“ (3. 6. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

 

Како би се на прави начин сагледао актуелни моменат у српско-америчким односима, важно је расветлети америчке интересе на подручју које подразумева синтагма Западни Балкан. Како Предраг Рајић наводи, Србија не само као држава која припада Европи и на путу је учлањења у ЕУ, већ и као део европске архитектуре безбедности, мора бити свесна односа кључних субјеката на европском континенту. Важан је начин на који америчке think tank организације (које чине бивше дипломате, генерали и чиновници) перцепирају Европу у светлу тенденција спољне политике САД, јер оно што се једног дана нађе на њиховим форумима, наредног може постати важна тема на конгресним разматрањима.

Рајић истиче како Трамп као латентни изолациониста није био одушевљен ЕУ, али администрација бившег америчког председника није радила на уништењу „највећег пројекта мира“, који не би ни могао да опстане без улагања и жртвовања Америке. Ова држава је након Другог светског рата приступила изградњи другачијег света, који се може илустровати појомом Pax Americana, што представља модел политичке глобализације где би САД као најмоћнија економска сила на свету требало да управља јединственим политичким пространствима. Анализирајући улогу Америке у Европи од краја Другог светског рата, Рајић подсећа на циљеве које је заговарао Фридман – остати присутан на европском континенту, држати Немце доле, а Русе ван.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања