Predavanje Predraga Rajića na temu „Srbi i Amerikanci” na Jutjub kanalu KCNS

05/04/2022

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Srbi i Amerikanci” (5. 4. 2022) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Nova tribina o složenim odnosima između Srbije i SAD predstaviće, prema rečima Predraga Rajića, prilike, a naročito probleme između dve države, s posebnim osvrtom na to čemu bi u budućnosti trebalo težiti kako bi došlo do progresa u komunikaciji i saradnji. Rajić je podsetio na istorijsku pozadinu uspostavljanja odnosa, s akcentom na diplomatske 1881. godine, koji su gotovo jedan vek bili dobri, neretko i saveznički. U prilog ovoj tezi, on navodi i zasluge predsednika Vilsona za insistiranje na tome da Banat postane deo Srbije. Kada je došlo do sukoba između Tita i Staljina, SAD su podržale Jugoslaviju koju nisu želele da izgube, a još manje da prepuste kontroli Sovjeta. Srpsko društvo se okrenulo Zapadu koji je novčano pomagao srpsku privredu i doprinosio razvoju ekonomije. Dobri odnosi trajali su sve do 1990. kada su se interesi srpskog faktora sukobili s američkim.

Rajić ističe da, ma koliko pojedini analitičari govorili o spoljašnjem razbijanju Jugoslavije, on smatra da se država „stvorena na nesolidnim temeljima“ najpre raspala iznutra. Bil Klinton, koji je 1993. ušao u Belu kuću, zastupao je politiku prema kojoj je novoj Nemačkoj bilo neophodno dati nešto što će biti njena interesna sfera (istočna Evropa), kako bi sprovodila svoju politiku i stišala dugogodišnje nezadovoljstvo. Rajić ističe NATO agresiju kao presudan faktor u rušenju odnosa između Srbije i SAD, i kao najveći srpski problem navodi činjenicu da smo Amerikance gledali kao prijatelje, dok su oni, gledajući svoje interese, podržali tadašnje srpske protivnike. Ipak, danas smo „dužni kao društvo da se borimo za to da popravimo odnos sa njima i da nađemo tačku zajedičkog interesa“.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja