Предавање Предрага Рајића на тему „Срби и Американци” на Jутјуб каналу КЦНС

05/04/2022

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Срби и Американци” (5. 4. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Нова трибина о сложеним односима између Србије и САД представиће, према речима Предрага Рајића, прилике, а нарочито проблеме између две државе, с посебним освртом на то чему би у будућности требало тежити како би дошло до прогреса у комуникацији и сарадњи. Рајић је подсетио на историјску позадину успостављања односа, с акцентом на дипломатске 1881. године, који су готово један век били добри, неретко и савезнички. У прилог овој тези, он наводи и заслуге председника Вилсона за инсистирање на томе да Банат постане део Србије. Када је дошло до сукоба између Тита и Стаљина, САД су подржале Југославију коју нису желеле да изгубе, а још мање да препусте контроли Совјета. Српско друштво се окренуло Западу који је новчано помагао српску привреду и доприносио развоју економије. Добри односи трајали су све до 1990. када су се интереси српског фактора сукобили с америчким.

Рајић истиче да, ма колико поједини аналитичари говорили о спољашњем разбијању Југославије, он сматра да се држава „створена на несолидним темељима“ најпре распала изнутра. Бил Клинтон, који је 1993. ушао у Белу кућу, заступао је политику према којој је новој Немачкој било неопходно дати нешто што ће бити њена интересна сфера (источна Европа), како би спроводила своју политику и стишала дугогодишње незадовољство. Рајић истиче НАТО агресију као пресудан фактор у рушењу односа између Србије и САД, и као највећи српски проблем наводи чињеницу да смо Американце гледали као пријатеље, док су они, гледајући своје интересе, подржали тадашње српске противнике. Ипак, данас смо „дужни као друштво да се боримо за то да поправимо однос са њима и да нађемо тачку заједичког интереса“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања