Предавање Предрага Рајића на тему „Прва година Бајденовог мандата“ на Jутјуб каналу КЦНС

17/02/2022

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Прва година Бајденовог мандата“ (17. 2. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

С обзиром на то да је прошло нешто више од годину дана откако је Џо Бајден положио заклетву као 46. председник Сједињених Америчких Држава, политички аналитичар Предраг Рајић сматра да је право време за осврт на прву годину његовог председниковања. На првом месту, важно је указати на Бајденове тежње, оличене у залечивању рана и премошћавању подела и јаза између „две Америке“. Рајић указује на то да Бајден није успео превише да учини на овом плану, будући да трпи притиске и са левог крила сопствене партије, али да је постигао резултате који се тичу очувања „крхког мира“ у земљи. Поменуто лево крило захтева уступке на оним пољима који би Америку начинили летаргичном, односно, у сегментима који би допринели претераном конформизму и изградњи „нове нормалности“ коју би неко морао да плати. Бајден је успео да изнесе први део свог креда „BBB“ (Build Back Better) – донет је закон о додељивању средстава за обнову америчке инфраструктуре, чиме је, како Рајић наводи, „за сада купљен мир у кући“.

Иако је интервенциониста и спада у „јастребове политичке сцене“, Бајден је увидео да је немогуће произвести озбиљнији преокрет с великим снагама на терену и урадио је оно што су многи пре њега најављивали – повукао је трупе из Авганистана. Рајић истиче да то није оставило озбиљне последице ни по политику ни по Бајдена, и да се „Авганистаном тамо више нико не бави“. У последњих годину дана у Америци је смањена незапосленост на 4,1 %, што се сматра и њеним нестанком, али идиличну слику квари инфлација долара који је драстично изгубио на вредности, те је пораст животног стандарда неприметан.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања