Предавање Предрага Рајића на тему „Како је владао Трамп? (четврти  део)“ на Jутјуб каналу КЦНС

17/12/2021

Предавање Предрага Рајића на тему „Како је владао Трамп? (четврти  део)“ (17. 12. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Подсећајући да је датум на који завршава серију предавања о председниковању Доналда Трампа значајан за америчку историју (дан након Бостонске чајанке 1773. којом је отпочела америчка борба за независност), Предраг Рајић води гледаоце у последње поглавље које се тиче америчке спољне политике. Највећи фокус у завршници приче о Трампу усмерен је ка комплексним односима САД и Русије, где Рајић коментарише дешавања која су оставила велики траг и у сликама преношеним од стране медија. Упоређујући односе Обаме и Трампа према Русији и Украјини, Рајић указује на известан парадокс када су у питању наоружање и статус Крима.

Као нарочито интересантан истакнут је однос САД и Немачке, у чијој позадини такође стоји Русија. Набрајајући азијске државе и објашњавајући њихове оријентације – помоћу чега можемо створити целовитију слику о интересима америчке спољне политике на овом континенту, Предраг Рајић представља односе САД и Вијетнама, Филипина, Индије, Јапана, Кине. Говорећи о односима САД и Кине, закључује да је реч о „два сумо рвача у клинчу, која држе један другог својом тежином, а ниједном не одговара пропаст другог субјекта“.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања