Предавање Предрага Рајића „Локални избори у Црној Гори 2022.” на Jутјуб каналу КЦНС

10/11/2022

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Локални избори у Црној Гори 2022.” (10. 11. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Након анализе октобарског четвороструког изборног викенда, Предраг Рајић пажњу посвећује недавно окончаним локалним изборима у Црној Гори. Као битне исходе гласања у Подгорици и још тринаест локалних самоуправа, Рајић наводи пад Демократске партије социјалиста и Мила Ђукановића с власти, што је, како наводи, заокружење процеса од августа 2020. године. С друге стране, ови избори утицали су на видљивост и одмеравање „других политичких субјеката који су били опозициони, а сада су постали позициони“. Демократска партија социјалиста доживела је тежак пораз и нашла се на корак до потпуног дебакла и поред прављења најшире коалиције пред изборе и стварања пропагандног сервиса странке од великог броја телевизија у Црној Гори. Рајић истиче да би повлачење човека који је изградио лоше односе са суседима била најбоља опција за странку, али такав чин могао би довести до осипања и реформе партије, што и није висока цена за опстанак.

Од осталих опција, Рајић нарочит фокус ставља на покрет Европа сад!, чија су основна обележја либерализам, прозападна оријентација, зелена агенда и патриотизам као врховна вредност. Њихова снага могла би се, како Рајић наводи, истопити уколико на време не направе политичку инфраструктуру. Он истиче резултате које су оствариле и демократе, од којих су лидери Европе сад! преузели политику и показали да је спроводе на бољи начин, али и политичку опцију УРА, која је остварила коректан резултат у Подгорици. Добар резултат остварио је и Демократски фронт, обједињавајућа странка бирача који се изјашњавају као Срби и чији је бастион на приморју постала Будва. Рајић предвиђа интересантну политичку борбу и председничке изборе на пролеће и закључује како ДПС са Милом нема никакву будућност.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања