Предавање Предрага Рајића „Изборни викенд у октобру 2022.ˮ на Jутјуб каналу КЦНС

03/10/2022

Предавање политичког аналитичара Предрага Рајића „Изборни викенд у октобру 2022.ˮ (3. 10. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Како би направио својеврсну паузу од предавања о „геополитичкој збиљи наше земље и светске суперсиле“ Рајић пажњу посвећује минулом викенду током ког су у четири државе одржани избори – парламентарни у Летонији, ванредни парламентарни у Бугарској, први круг председничких у Бразилу и општи избори у Босни и Херцеговини. Он коментарише новонасталу ситуацију у Летонији где је победу однела странка десног центра, док је друго место заузела такође десно оријентисана унија која се залаже за заштиту права земљорадника и истиче како полако нестају партије које имају сарадњу са Кремљом. У Бугарској је победила странка Бојка Борисова, а Рајић указује на отворено питање места предводника владе, јер се може десити да га због лоших односа с Бриселом не попуни Борисов.

У Бразилу се десио занимљив окршај будући да је између Да Силве и Болсонара свега четири процента разлике. Рајић наводи како кандидати имају много заједничких црта, а императив за обојицу јесте очување бразилског суверенитета, те неће доћи до драстичних промена у земљи који год да победи. Босна и Херцеговина као „мања матица српског народа“ такође је у изборном процесу и Рајић сматра како може доћи до судског епилога због најављеног подношења тужби и да је важно да се очува демократија и прихвате резултати. Он истиче како су Срби и Бошњаци „кичма овог дела Европе“ и како је од огромног значаја проналажење заједничког језика и превазилажење разлика.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања