Predavanje pravnika Predraga Rajića na temu „Izbori u SAD: kolebljive države“ na Jutjub kanalu KCNS

03/09/2020

Predavanje pravnika Predraga Rajića na temu „Izbori u SAD: kolebljive države“ (03.09.2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novi Sad.

 Pravnik Predrag Rajić predavanje je započeo pričom o elektorskom koledžu i važnosti elektorskih glasova. Zatim je pojasnio šta simbolizuju crvena i plava boja u Americi, tačnije značenje termina crvene i plave države. Države koje spadaju u crvene su republikanski nastrojene, a to su, između ostalog, države iz takozvanog biblijskog pojasa koje su konzervativne, ruralne i uglavnom hrišćanske. Nasuprot njima, plava boja je boja demokrata i vezuje se za one države sa velikim urbanim centrima. Potom, Rajić je govorio o specifičnoj situaciji u Teksasu i Džordžiji, koje nisu kolebljive države, ali postoji mogućnost glasačkog preokreta u njima.

U nastavku, predavač je pojasnio šta su kolebljive države, kao i njihov značaj u izbornoj noći. Rajić je zatim analizirao kolebljive države iz pojasa rđe, a to su: Mičigen, Pensilvanija, Ohajo, Viskonsin i Minesota, koja do sada nije bila kolebljiva, ali su u njoj takođe mogući preokreti. Nakon predstavljanja političkog stanja u ovim državama, predavač je naglasio: „Ja bih danas podvukao da je zapravo najbolja šansa Trampu za reizbor upravo pobeda u Minesoti, gde bi mogao da nadoknadi neke od država koje će izvesno izgubiti, a koje je dobio 2016. godine.“ Zatim je kratko predstavio i ostale kolebljive države, kao što su Nju Hempšir, Ajova, Kolorado, Nevada, Severna Karolina i Virdžinija, da bi potom dodatno pojasnio i stanje u Floridi i Arizoni. Na kraju, predavač je ukazao na izborne neprilike u kojima se nalazi Donald Tramp, a potom i zaključio: „U svakom slučaju, očekuje nas veoma maštovita, kreativna i žestoka politička borba.“

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja