Предавање правника Предрага Рајића на тему „Избори у САД: колебљиве државе“ на Јутјуб каналу КЦНС

03/09/2020

Предавање правника Предрага Рајића на тему „Избори у САД: колебљиве државе“ (03.09.2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Нови Сад.

 Правник Предраг Рајић предавање је започео причом о електорском колеџу и важности електорских гласова. Затим је појаснио шта симболизују црвена и плава боја у Америци, тачније значење термина црвене и плаве државе. Државе које спадају у црвене су републикански настројене, а то су, између осталог, државе из такозваног библијског појаса које су конзервативне, руралне и углавном хришћанске. Насупрот њима, плава боја је боја демократа и везује се за оне државе са великим урбаним центрима. Потом, Рајић је говорио о специфичној ситуацији у Тексасу и Џорџији, које нису колебљиве државе, али постоји могућност гласачког преокрета у њима.

У наставку, предавач је појаснио шта су колебљиве државе, као и њихов значај у изборној ноћи. Рајић је затим анализирао колебљиве државе из појаса рђе, а то су: Мичиген, Пенсилванија, Охајо, Висконсин и Минесота, која до сада није била колебљива, али су у њој такође могући преокрети. Након представљања политичког стања у овим државама, предавач је нагласио: „Ја бих данас подвукао да је заправо најбоља шанса Трампу за реизбор управо победа у Минесоти, где би могао да надокнади неке од држава које ће извесно изгубити, а које је добио 2016. године.“ Затим је кратко представио и остале колебљиве државе, као што су Њу Хемпшир, Ајова, Колорадо, Невада, Северна Каролина и Вирџинија, да би потом додатно појаснио и стање у Флориди и Аризони. На крају, предавач је указао на изборне неприлике у којима се налази Доналд Трамп, а потом и закључио: „У сваком случају, очекује нас веома маштовита, креативна и жестока политичка борба.“

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања