Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „Portreti novog veka: Monteskje“ na Jutjub kanalu KCNS

29/10/2021

Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „Portreti novog veka: Monteskje“ (29. 10. 2021) možete pogledati  na našem Jutjub kanalu.

Predstavljanje najznačajnijih renesansnih mislilaca nastavlja se razgovorom o intelektualnim i kulturnim pregaocima iz epohe novovekovlja. Ovaj period baštini nasleđe renesanse, ali se iz Italije seli na zapad evropskog kontinenta. Prema rečima Lazara Slepčeva – ako je renesansa bila „tranzitni period“, u novom veku došlo je do finalnog obračuna sa nasleđem srednjeg veka. Kroz pregled epohe u domenima društvene delatnosti i duhovnosti, Slepčev ukazuje na krucijalne promene koje se najpre ogledaju u jačanju ekonomije i formiranju novih mladih država.

Šarl Monteskje, nepravedno skrajnut u istoriografskim spisima koji više pažnje poklanjaju Rusou, Volteru i Didrou, nezaobilazna je ličnost kada je reč o modernoj političkoj teoriji. Pored životopisa i važnih bibliografskih referenci, Slepčev pažnju posvećuje i Monteskjeovoj revolucionarnoj ideji o podeli vlasti.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja